Článek
Vedení města Frýdku-Místku se k problematice dětí odkázaných na dietní stravování postavilo velice pozitivně a zajistilo, aby tato strava byla ve školních jídelnách dostupná, a to i přes zvýšené personální a režijní náklady.
Příprava dietní stravy je spojena se splněním několika nových podmínek, ale také zvýšenými náklady. Dietní strava se musí připravovat odděleně, ve zvláštním nádobí a z potravin, které zakoupí škola (dosud ji mohli kupovat a mnohdy i kupovali rodiče, to již není možné). Dále je nutné zaměstnat nutričního terapeuta a speciálně vyškolit personál, který jídlo uvaří, což je spojeno se zvýšenými personálními, ale i režijními náklady.
„Ve dvanácti základních školách evidujeme v současné době téměř třicet žáků odkázaných na dietní stravu, jejichž rodiče projevili i nadále zájem o přípravu dietního jídla pro své děti. Dietní obědy vaří školní jídelny na 1. ZŠ a 11. ZŠ. Podle požadavků rodičů jsou následně rozváženy do okolních škol, které evidují děti vyžadující dietní stravování. Uspokojeni by měli být všichni zájemci,“ řekl náměstek primátora Pavel Machala s tím, že v současné době je na 11. ZŠ připravovaná bezlepková a bezlaktózová strava, která je na náklady města rozvážená žákům do ZŠ Lískovec, 8. ZŠ, 6. ZŠ, 4. ZŠ, 7. ZŠ a 2. ZŠ.
„Dietní strava je poskytována žákům, kteří doloží lékařské potvrzení, že jsou odkázaní na bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravu. Potvrzení odevzdají ve škole, kterou navštěvují, a po zaplacení stravenek si obědy vyzvednou ve školní jídelně jako všichni ostatní strávníci. Jedinou podmínkou pro dovoz dietní stravy jsou vlastní jídlonosiče každého žáka,“ doplnila vedoucí odboru školství Ilona Nowaková.