Hlavní obsah

Základní školy ve Frýdku-Místku vaří i dietní obědy

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní školy jsou ze zákona povinny zabezpečit školní stravování. Dietní stravování, které je fenoménem několika posledních let, zajišťovat nemusí. Ve Frýdku-Místku tak ale činí.

Foto: Jana Matějíková

zdravá strava - ilustrační foto

Článek

Vedení města Frýdku-Místku se k problematice dětí odkázaných na dietní stravování postavilo velice pozitivně a zajistilo, aby tato strava byla ve školních jídelnách dostupná, a to i přes zvýšené personální a režijní náklady.

Příprava dietní stravy je spojena se splněním několika nových podmínek, ale také zvýšenými náklady. Dietní strava se musí připravovat odděleně, ve zvláštním nádobí a z potravin, které zakoupí škola (dosud ji mohli kupovat a mnohdy i kupovali rodiče, to již není možné). Dále je nutné zaměstnat nutričního terapeuta a speciálně vyškolit personál, který jídlo uvaří, což je spojeno se zvýšenými personálními, ale i režijními náklady.

„Ve dvanácti základních školách evidujeme v současné době téměř třicet žáků odkázaných na dietní stravu, jejichž rodiče projevili i nadále zájem o přípravu dietního jídla pro své děti. Dietní obědy vaří školní jídelny na 1. ZŠ a 11. ZŠ. Podle požadavků rodičů jsou následně rozváženy do okolních škol, které evidují děti vyžadující dietní stravování. Uspokojeni by měli být všichni zájemci,“ řekl náměstek primátora Pavel Machala s tím, že v současné době je na 11. ZŠ připravovaná bezlepková a  bezlaktózová strava, která je na náklady města rozvážená žákům do ZŠ Lískovec, 8. ZŠ, 6. ZŠ, 4. ZŠ, 7. ZŠ a 2. ZŠ.  

„Dietní strava je poskytována žákům, kteří doloží lékařské potvrzení, že jsou odkázaní na bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravu. Potvrzení odevzdají ve škole, kterou navštěvují, a po zaplacení stravenek si obědy vyzvednou ve školní jídelně jako všichni ostatní strávníci. Jedinou podmínkou pro dovoz dietní stravy jsou vlastní jídlonosiče každého žáka,“ doplnila vedoucí odboru školství Ilona Nowaková.    

Reklama

Výběr článků

Načítám