Hlavní obsah

Základní škola pro děti se specifickými vývojovými poruchami chování určitě není školou okrajovou

Novinky, Jana Melicharová

Základní škola pro děti se specifickými vývojovými poruchami chování a lehkým mentálním postižením, která je součástí Střední školy a Základní školy z Nového Města nad Metují, bilancuje další úspěšný školní rok.

Foto: Jana Melicharová

Základní škola na "Králíčku" v Novém Městě nad Metují

Článek

Červen je měsícem, kdy ve školách končí školní rok a kdy školy bilancují, co se jim za těch dlouhých deset měsíců povedlo nebo nepovedlo. A tak tomu také je v malé základní škole v Novém Městě nad Metují.

„Naše škola je součástí Střední školy a Základní školy Nové Město nad Metují a je určena pro žáky, pro které není vhodné vzdělávání ve školách běžného typu“, sdělila nám zástupkyně ředitele pro základní školu Lenka Hašková. Dále dodala: “Ve škole poskytujeme všeobecné základní vzdělání žákům, u kterých převládají hlavně poruchy chování nebo lehké mentální postižení. Naším cílem je, aby se takové dítě bez problémů začlenilo do normální společnosti. K tomu nám pomáhá hlavně individuální přístup ke každému dítěti a tým speciálních pedagogů.“

A tento přístup už má svoje výsledky. Absolventi této školy úspěšně studují na běžných středních školách a rádi se za svými pedagogy ze „základky“ vracejí.

Hašková ještě doplnila: „Škola ale není ale jenom učení a zase učení. Je to i zábava, která dokáže nejen vyučovat a vychovávat, ale i pobavit. A tak se na chvíli školní jídelna změnila na hudební sál. To když tady byly vystavené hudební nástroje, které děti vyrobily z recyklovaných materiálů v rámci soutěže „Můj recyklovaný hudební nástroj.“ Ale co je ještě víc nadchlo, to byl sběr plastových víček pro pejsky z psího útulku v Lukavicích.“

A protože letní počasí přeje zábavě venku, tak i děti ze základní školy z „Králíčku“, jak samy říkají, si sluníčka opravdu užívají. Pro sebe a své spolužáky z okolních základních škol ještě připravily soutěžní klání ve staré vikingské hře KUBB, čekají je školní výlety, exkurze do Dobrušky na Den bezpečnostních a záchranných složek a pak… zasloužené prázdniny. Takový byl tedy další školní rok na základní škole na „Králíčku“ v Novém Městě nad Metují.

Reklama

Výběr článků

Načítám