Hlavní obsah

Zajímavou přednášku Rytci skla na Šumavě si lze vyslechnout v klatovském Pavilonu skla

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V Pavilonu skla PASK v Klatovech proběhne v pátek 5. dubna od 16 hodin zajímavá přednáška s názvem Rytci skla na Šumavě, kterou povede kurátorka Pavilonu skla PhDr. Jitka Lněničková. Srdečně zvána je široká veřejnost.

Foto: foto z archivu Pavilonu skla PASK v Klatovech

Zvolna končící výstavu Mistrovská rytina skla doplní v pátek 5. dubna přednáška Rytci skla na Šumavě. Na snímku Pavilon skla PASK v klatovech

Článek

Ještě do neděle 14. dubna je v Pavilonu skla možné navštívit výstavu Mistrovská rytina skla, která představuje aktuální trendy v této „královské" sklářské dekorační technice.

Výstava shrnuje výsledky 7. mezinárodního sympozia rytého skla v Kamenickém Šenově a jsou zde k vidění práce řady světově významných našich a zahraničních sklářských umělců. S rytinou se zde mohou návštěvníci setkat v tradičních i velmi neobvyklých a inovativních podobách.

Poslední součástí bohatého doprovodného programu této výstavy bude v pátek 5. dubna od 16 hodiny přednáška PhDr. Jitky Lněničkové Rytci skla na Šumavě, která je věnována zatím méně známému fenoménu šumavského sklářství.

O šumavských sklářích toho bylo napsáno již hodně, zušlechťovatelé skla stojí ale stále ještě jakoby v jejich stínu, přestože na Šumavě pracovaly stovky brusičů, malířů, pozlacovačů a také mnoho rytců skla. Právě jejich práci a trochu pozapomenutým osudům je věnována tato přednáška.

Slovo kurátorky Pavilonu skla:

„Přednáška Rytci skla na Šumavě je nejen doprovodným programem výstavy, ale současně i pokračování našeho volného cyklu věnovaného šumavskému sklářství. Ono se dost málo ví, že se také na Šumavě dělalo hodně rytého skla, zejména na Vimpersku a Kašperskohorsku. Nakonec sám Johann Lötz, zakladatel firmy, jejímuž sklu je věnována naše stálá expozice, byl právě brusič a rytec.

Na zmíněnou přednášku všechny zájemce srdečně zvu a doporučuji i návštěvu výstavy Mistrovská rytina skla, protože je to na jednom místě koncentrovaný přehled aktuálních trendů, které jsou jednak v moderním sklářském designu a volné tvorbě a také v rytině. Mezinárodní sympozia rytého skla v Kamenickém Šenově jsou totiž špičková událost i ve světovém kontextu,” informovala kurátorka klatovského Pavilonu skla PASK PhDr. Jitka Lněničková.

Reklama

Výběr článků

Načítám