Hlavní obsah

Zájemci o modeling tvrdí, že zaplatili tisíce za photobook a nic nedostali

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá perspektivní modelingová agentura zabývající se reklamní, modelingovou, hosteskou činností. Takto o sobě píše Models Agency Tomáš Rosputniak na jednom fotografickém webu. Má to jeden háček. Této modelingové agentuře zájemci zaplatili 10 až 15 tisíc korun za photobook, který ovšem nikdy neviděli.

Foto: Ondřej Kořínek

Profil agentury na webu fotopatracka.cz

Článek

Modelingová agentura, která měla sídlo v Praze 10 v ulici Korytná, ale v živnostenském rejstříku měla místo podnikání v Nové Pace, fungovala několik let. Registrovala modelky, modely i děti, zájemcům nabízela vytvoření profesionálního photobooku za 10 až 15 tisíc, nebo kurz modelingu za pět tisíc korun. Photobooky ve většině případů nedodala. 

Webová stránka agentury již nefunguje, ale mnoho inzerátů nabízejících jejich služby lze na internetu nalézt stále. Na jednom z nich je motto agentury: „Ne každý, kdo je krásný, byl stvořen pro modeling.“

Majitelem agentury byl Tomáš Rosputniak, jeho společníkem Vítek nebo Vitalij Vorchlík, kterého hledá od října cizinecká policie z důvodu jeho nelegálního pobytu na území ČR. Tento třiatřicetiletý ukrajinský občan může používat několik jmen.

Vyšetřování agentury potvrdila tisková mluvčí pražské policie Eva Kropáčová: „Kriminalisté z Prahy 4 prověřují tuto firmu i její pracovníky. Tato společnost zprostředkovávala kurzy pro modelky a zajišťovala focení photobooku za cenu 10 000 až 15 000 Kč, což následně nesplnila. V polovině letošního roku kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu. V tuto chvíli vyslýchají poškozené a shromažďují veškeré podklady."

Jedna z bývalých modelek agentury sdělila, že zaplatila za photobook domluvených pět tisíc korun a když chtěla, aby ji byl předán, řekli ji majitelé agentury, že musí zaplatit dalších pět tisíc, jinak nic nedostane. Takto dopadly i další modelky a modelové. Zúčastnili se focení, zaplatili, ale slíbený photobook nedostali. Za svou práci prý nedostali zaplaceno ani fotografové.

„Bohužel to není pravda, protože pokud by to byla pravda, nedostal by book nikdo a navíc by lidi neabsolvovali focení a já pro ně neměl fotky, což mám a jen jsem je nedodal,“ říká na svou obhajobu Tomáš Rosputniak. „Já dávám booky dohromady, ale někteří lidi se mnou nekomunikují, nepřebírají dopisy a podobně. Proč by jinak někteří měli booky v pořádku u sebe?“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám