Hlavní obsah

Zájemci mají poslední možnost navštívit ostravskou výstavu děl Jana Zrzavého

Novinky, Josef Zajíc

Expozice Jan Zrzavý: Božská hra, která představuje kolem 250 uměleckých děl, končí v neděli 10. března 2013. Zájemci mají tedy poslední možnost navštívit exkluzívní výstavu, která je k vidění v Domě umění v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Jan Zrzavý: Haldy večer II.,1933,olej plátno 7.3.2013

Článek

Tuto možnost využily i děti 5. A třídy ze základní školy K. Pokorného z Ostravy - Poruby, které pod vedením své třídní učitelky nejen navštívily výstavu, ale i se zúčastnily doprovodného vzdělávacího programu Galerijní animace.

"Jsme základní školou s rozšířeným učebním program výtvarné výchovy. Tento pro děti nesmírně zajímavý a tvůrčí předmět mají na naší škole děti jak na prvním stupni (1. - 5. ročník), tak i děti na druhém stupni (tři hodiny týdně). Děti malují rády. Pořádáme výstavy, workshopy a jiné výtvarně-umělecké činnosti," informovala učitelka Mgr. Martina Dostálová.

V domě umění v Ostravě se dětí ujala mladá průvodkyně Mgr. Zuzana Jasanová, která nejprve děti provedla výstavou a pohovořila o životě a díle umělce. Malíř chodil v přírodě, po českých městech, navštívil cizí země a vnímal vše, co viděl. Doma pak maloval, co předtím spatřil, ale hlavně maloval, co cítil. Vytvořil tak za život přes 3000 obrazů.

Děti dostaly pátrací úkoly. Měly najít obrazy, kde se vyskytují na obrazech studny, nebo obraz rodiště Jana Zrzavého či obrazy, kde je zobrazena Ostrava.

Na závěr děti malovaly vlastní obrazy, jež byly motivovány díly Jana Zrzavého  - námětem mohla být i vlastní fantazie.

"Cílem doprovodného vzdělávacího programu je vzbudit v dětech vztah k barvám, malování a umění jako takovému," uvedla průvodkyně vzdělávacím programem Galerijní animace Zuzana Jasanová.

"Od 12. prosince 2012 k 7. březnu 2013 zhlédlo výstavu 26 100 návštěvníků. Vzdělávacích doprovodných programů se zúčastnilo na 135 škol a 2700 dětí - z toho 500 studentů středních škol a asi 30 studentů vysokých škol. Průměrná denní návštěvnost se v posledním týdnu pohybovala okolo 450 lidí. Nejvíc návštěvníků očekáváme v neděli, kdy Dům umění zaplní v průměru až 1500 zájemců o díla Jana Zrzavého," informovala Mgr. Jana Šrubařová, tisková mluvčí a PR GVUO.

Výstavní sály jsou otevřeny od úterý do neděle od 11.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám