Hlavní obsah

Zájemci besedovali s europoslancem o evropském občanství

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní projekt Kavárna Evropa, který je podpořen ze strany Zastoupení Evropské komise v ČR, zavítal také do Zlína. Gymnazisté z Lesní čtvrtě i veřejnost měli možnost diskutovat se zajímavými hosty na témata související s evropským občanstvím a budoucností EU.

Foto: Kavárna Evropa

Kavárna Evropa

Článek

Ve čtvrtek 20. března proběhla ve Zlíně úvodní část projektu Kavárna Evropa. Nejdříve si měli možnost s pozvanými hosty podiskutovat studenti na Gymnáziu Lesní čtvrť, kteří zaplnili učebnu téměř do posledního místa.

Od europoslance Richarda Falbra, bývalé poslankyně PS PČR a kandidátce do EP Michaely Šojdrové a policy advisora v EP Stijna Croese se mladí lidé dozvěděli více o možnostech, které jim ze členství v EU vyplývají. Studenti se dotazovali zejména na hospodářskou situaci v EU, nad možností dalšího postupu integrace a také na evropskou identitu či společnou zahraniční politiku a její nástroje. Zvláště pak v souvislosti s děním na Ukrajině.

Všeobecná shoda u řečníků panovala v otázce smysluplnosti EU. Hosté se shodli, že proces sjednocování evropského kontinentu je sice velmi složitý a dlouhodobý, ale právě díky němu evropští občané žijí již přes pět desítek let v míru.

Podvečerní diskuze s občany v místní zlínské kavárně proběhla ve velmi příjemném a neformálním duchu. Přes dvě desítky občanů si přišli poslechnout nad šálkem výborné kávy vize pozvaných hostů o dalším vývoji EU ale rovněž i zamyšlení nad současnými výzvami.

Velmi věcná debata, do které se zapojili téměř všichni návštěvníci, se dotkla témat z různých oblastí. Občané se dotazovali na názor hostů ohledně situace na Ukrajině a dalším postupu Evropské unie, zajímala je také problematika kvót pro ženy a dalších legislativních nařízení a doporučení od EU, která ovlivňují jejich každodenní život.

Zatímco europoslanec Richard Falbr zdůrazňoval nutnost zachování sociálních standardů, které EU vypracovala, exposlankyně Šojdrová podotkla nutnost posilovat vzdělanost u všech sociálních skupin občanů (čemuž přispívá například program EU Erasmus +) a jenž je jednou z možností jak bojovat se sociálním vyloučením a v konečném důsledku i narůstajícími extrémistickými tendencemi.

O projektu:

Beseda se konala v rámci projektu Kavárna Evropa, který má za cíl zvýšení znalostí studentů i širší veřejnosti o právech občanů EU a podnícení jejich aktivní účast na demokratickém životě v EU.

Velmi zajímavou součástí projektu je také simulace televizní debaty s moderátorkou české televize Danielou Písařovicovou, což činí celý projekt ještě více atraktivní vůči primární cílové skupině. Studenti mají možnost v rámci projektu sestavit 3-5členné týmy a zapojit se do tohoto diskuzního pořadu. Ten bude simulovat reálnou televizní debatu a zde budou studenti prezentovat a konfrontovat svá stanoviska s dalšími týmy.

V rámci příprav na debatu budou studentům nápomocni mentoři z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Nejlepší tým postoupí do závěrečné konference do Olomouce, plánována je na červen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám