Hlavní obsah

Zahradu boha Thora rozmetal výbuch skladiště střelného prachu

Novinky, Vratislav Konečný

Řeka Gauja se hluboce zařezává do údolí, na jehož ostrožně stojí zrekonstruovaný hrad Turaida. Údolí je v jinak téměř plochém Lotyšsku výjimkou, proto má také pro svou jedinečnost statut národního parku. Již od 13. století území ovládali němečtí řádoví rytíři.

Foto: Vratislav Konečný

Jeden z nejstarších kostelů Lotyšska

Článek

Zůstaly po nich gotické hrady, některé přebudované na pohodlnější zámky. Cihlové hrady najdete v celém Pobaltí i na severu Polska, kde se rozkládá mohutný Marienburg, zvaný Malbork, známý z historického dramatu Křižáci H. Sienkiewicze. 

Turaida, v překladu Zahrada boha Thora, je dominantou národního parku Gauja a je asi nejnavštěvovanější památkou Lotyšska. Leží nedaleko města Sigulda, které bylo významným centrem německých rytířů, nyní je především turistickým a sportovním střediskem, na zdejší bobové dráze trénují i ruští sportovci. 

Z města ke hradu vede naučná stezka, budovali ji místní studenti s pomocí amerických, dojdete po ní kolem největší lotyšské jeskyně, Gutmanovy, což je velká díra v pískovci, podrápaném nápisy od shora dolů. Vyvěrá tu pramen, podle legendy tu žil poustevník. Před příchodem do hradu, nákladně a náročně rekonstruovaném, se rozkládá ve velkém lesoparku nádherné muzeum v přírodě. Uvidíte, jak žil a žije lotyšský venkov, velmi působivý je kostel z 18. století, zřejmě jeden z nejstarších v zemi. 

Řádový hrad Turaida

Postavili ho v místě, kde stávala dřevěná livonská pevnost, území se nazývalo Livonsko. Od roku 1241 ho vlastnili biskupové z Rigy, dali mu jméno Země míru. Když se rozšířilo používání střelných zbraní, byl přestavěn, změnil se pás hradeb, postavila obranná západní věž a hospodářské a administrativní budovy.

Tehdy se mu už říkalo Turaida, Zahrada boha Thora. Bůh je v severské mytologii jeden z nejpřednějších, je bohem hromu, ale i úrody a plodnosti. Vlastní kladivo Mjöllni, to mu vykovali trpaslíci Sindri a Brokk.

Zvedne ho jen Thor a jeho syn Magni. Kladivo se snáší v podobě hromu znovu se vrací bohovi do ruky, bojuje s ním především s obry, ale také oře půdu. Dalšími Thorovými atributy jsou rukavice, ty slouží při vrhu a opasek znásobující sílu.

V temné severské mytologii ho po nebi doprovázejí kozlové Tanngnjost a Tanngrisni, ti táhnou Thorův vůz po po obloze, což zní jako hřmění. Hřmění spojené s mohutným výbuchem zaznělo v roce 1776, blesk zasáhl prachárnu a stavbu téměř srovnal se zemí. Ruina dlouho chátrala, s opravou se začalo v 60. letech minulého století, v paláci jsou expozice o historii hradu, archeologické nálezy, zbroj…

Hrob sťaté dívky

Ze čtyřicetimetrové věže je skvělý výhled po okolí, věž má v průměru 13,5 metru, zdi jsou silné 6,5 metru. Rozhodně si projděte park s 22 skulpturami, je tu i hrob "Turaidské růže". Podle legendy tu zemřela dívka, které její neodbytný nápadník na její prosbu setnul hlavu. Odmítala ho, a nakonec i přinutila k hrůznému činu. Hrob je nedaleko kostela, je místní atrakcí. Většinou se tu fotí novomanželé.

Park Gauja povětšinou navštěvují Rižané, je cílem i návštěvníků ze zahraničí. Od hlavního města leží Sigulda asi 50 kilometrů, je sem dobré vlakové i autobusové spojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám