Hlavní obsah

Zahrada klatovského Pavilonu skla láká na unikátní instalaci Bioluminiscence. Večer září do tmy

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Od 1. června lze v zahradě Pavilonu skla v Klatovech obdivovat novou letní skleněnou instalaci Bioluminiscence. Světelná instalace kolektivu GoJo spojuje přírodní prvky se sklem, které po setmění rozzáří galerijní zahradu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zahrada klatovského PASKu láká na unikátní skleněnou instalaci BIOLUMINISCENCE. Večer září do tmy...

Článek

Nová letní výstava je k vidění v zahradě Pavilonu skla a v chodbě klatovské jezuitské koleje.

„Ptačí hnízda ve větvích stromů jsou přirozenou součástí zahrad, i v zahradě Pavilonu skla se v loňském roce uhnízdilo několik dosti velkých ptáků, kteří zde snesli skleněná vejce. Zatím se z nich ještě nic nevylíhlo, ale od počátku června se jejich hnízda proměnila a přibyla nová vejce, která navíc získala schopnost bioluminiscence a do večerních hodin se do tmy zahrady vždy krásně rozzáří,” prozradila kurátorka PhDr. Jitka Lněničková.

V chodbě jezuitské koleje je pak možnost seznámit se na obrazovém materiálu více s lidskými rodiči těchto skleněných vajec a s tím, jak poměrně komplikovaná a dlouhá byla cesta k výslednému efektu.

„Náhradními rodiči těchto vajec je pět mladých pražských výtvarníků – Jack Laing Aiken, Michal Papež, Nicolas Prokop, Marek Šilpoch a Jan Vagaday, kteří společně tvoří kolektiv GoJo. Jejich experimentální instalace hnízd se skleněnými vejci byla původně určena jen pro jeden hudební večer. Jeho kvalita ji ale předurčila k dalšímu životu. A v zahradě Pavilonu skla se projekt dostává do zcela nových souvislostí, v nichž se zcela přirozeně prolíná sklo a příroda,” dodala Jitka Lněničková.

Od 1. června se tak stačí zastavit u Pavilonu skla a podívat se do zahrady.

Unikátní letní výstava Bioluminiscence zde bude k vidění do 15. listopadu letošního roku.

Otevírací doba:

Pavilon skla je otevřen denně (červen - září) od 10.00 do 17.00 hodin.

Kontakt: recepce@pask-klatovy.cz / +420 376 333 042

Reklama

Výběr článků

Načítám