Hlavní obsah

Žádný český čertík, ale děsivý alpský krampus řádil na pekelné show

Novinky, Stanislava Dvořáková

V podvečer 5. prosince prostor před ZŠ Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí patřil řádění krampusů, kteří svou děsivou podobou se snaží zastrašit zlobivé malé i velké lidské bytosti.

Foto: Reuters

Přijeli jsme z velké dálky, nevezeme žádné dárky, zlo zde máme vymýtit.

Článek

Kdo by v tichém poklidném městečku čekal vlídného Mikuláše a anděla v doprovodu nesmělého tuzemského čerta z Ladových obrázků, byl by zklamán.

Nová doba přinesla nové zvyky v drsnějším podání. Žádné symbolické bu-bu-bu, ale jaksepatří burácení pekelného hromu a postavy s obřími rohy s řinčením řetězů za lomozu kravských zvonců, které vystoupily z bran pekelných na tento svět. Představené příšery nejen, že podle starých zvyklostí střeží pekelný oheň a odnášejí neposlušné děti do pekla, ale ďabelským pohledem vyvolávají děs nejen v malých dětech, ale i u bojácných povah dospělých.

Toto příšerné monstrum zvané krampus je stará pohanská postava z alpské oblasti, rozšířená nejen v Rakousku a Německu, ale i v Itálii, Slovinsku a Maďarsku. Původně jejich úkolem bylo zahánět zlé duchy, a proto jejich zjev musel překonat nejstrašnějšího satana.

Současná doba přináší nové zvyky a po vzoru filmových hororů hledá i nová děsivá monstra. Fenomén krampus tak překonal klasického českého čerta a stal se moderní a populární postavou, s kterou se lze setkat také v četných českých městech.

Stalo se tak, že i v Ústí nad Orlicí v rámci mikulášské tradice je již třetím rokem uskutečna ohnivá show, kdy hrůzu nahánějící obludy přilákaly stovky diváků. Pekelnou atmosféru dokreslil burácející hudební doprovod, dým a oheň.

Po uvítacím ceremoniálu členů šermířského spolku Honorata z Letohradu s ohnivými efekty se z hustého dýmu vynořili krampusové. Zde je třeba nepohádkově dodat, že i pekelníci se modernizují, takže používají různou pyrotechniku a dýmovnice. Snad toto má vliv na současnou technicky vyspělou mládež, že nenastal žádný křik či pláč, jen vzájemná honička.

Po rozpustilé zábavě kdo s koho došlo na fotografování, kde vyhledávaným objektem byla právě náruč uloveného pekelníka. I samotný závěr popřel zcela starou tradici, že neposlušnou mládež odnese čert do pekla. Jen nějaké pometlo se pro efekt mihlo vzduchem.

Skutečností se staly skupinky s nezastíraným přátelstvím. Inu, na peklo již nikdo nevěří, a tak se účinkující i návštěvníci vzájemně těšili z úspěchu provedené akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám