Hlavní obsah

Žáci z Habartova se vydali za poznáním do Chile

Novinky, Aleš Plevka

Poznávání se však bohužel uskutečnilo pouze zprostředkovaně, neboť žáci přijali pozvání do konferečního dálu Městského kulkturního střediska Habartov, kde na ně čekalo poutavé vyprávění.

Foto: Aleš Plevka

Stanislav Hořínek a Dana Smržová

Článek

Hostiteli  a průvodci se žákům stala dvojice Stanislav Hořínek a Dana Smržová, která se před necelými dvěma měsíci vrátila ze svého dobrodružného putování po Jižní Americe. Za dva měsíce strávené v tomto exotickém koutě světa tato dvojice cestovatelů a fotografů prožila mnohé.

Ne každý má šanci vyrazit do tak vzdálené destinace. Nevšedních poznatků a zážitků bylo nashromážděno tolik, že se cestovatelé neváhali s nimi v poutavém vyprávění podělit s pozornými posluchači. Více než dvě hodiny se zájmem naslouchali slovům a komentářům zkušených cestovatelů, kteří v tomto oboru nejsou ani zdaleka nováčky.

Zvolené země nepoznávají prostřednictvím výběru služeb cestovních kanceláří, ale tzv.na vlastní pěst, svobodně a bez většího plánování. Vše je podřízeno snaze vidět co nejvíce a cestu si náležitě užít.

Zajímavá slova byla doprovázena skvělými fotografiemi, které nabízely pohled na roztodivnou flóru a faunu a hlavně pak na přímo čarokrásné přírodní scenérie. Země, kde 500 kilometrů není žádná vzdálenost, v sobě snoubí mnohé protiklady. Zasněžené vrcholky sopek proti černi nekonečně se kroutících silnic. Bohatá tropická vegetace a soustavy vodopádů proti vyprahlosti pouštních písečných dun. Vrcholky kopců proti hloubce největších dolů světa. Barevné květiny kontrastující s ostny kaktusů.

K tomu záběry měst poničených loňským zemětřesením, snímky útočící tarantule či pohledy do míst, odkud filmové záběry vyprošťovaných chilských horníků obletěly snad celý svět. Dozajista si budeme pamatovat, že v Chile je nutné míti ve svém autě opravenou rezervu, neboť pneuservisů je tam jako šafránu. Anebo, že cesta k chrlícím gejzírům vede skrze ranní teploty hluboko pod bodem mrazu.

Porce více než 13 tisíc kilometrů letu a zhruba stejná vzdálenost ukrajovaná po vlastní ose v automobilu se cestovatelům jistě vyplatila. Zůstanou krásné záběry a obrovské množství vlastních zážitků, o které je možné obohatit další lidi. V některých možná jednou také zahoří cestovatelská horečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám