Hlavní obsah

Žáci vtiskli podchodu novou tvář

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žil byl jednou jeden podchod. Každý jím jen procházel a bral ho za místo, kde nechce strávit mnoho času. Až do jednoho dne, kdy si žáci se svými učiteli řekli, že ho změní k nepoznání. Od pondělí 23. do pátku 27. května všichni pracovali, aby vtiskli „ošklivému káčátku“ novou tvář.

Foto: Petr Kameníček

Podchod před a po vymalování

Článek

Myšlenka na vymalování podchodu u zastávky Pionýrská se zrodila již před nějakým časem na půdě ZŠ Heyrovského u paní učitelky Jany Svobodové. Ta připravila projekt „Malujeme podchody“, jež byl schválen Radou města Olomouce na začátku letošního května, a přizvala do něj i další dvě školy z okolí – Gymnázium Čajkovského a ZŠ Nedvědova.

Tím však přípravy neskončily, bylo nutné zajistit materiální podporu. Sponzory této části projektu se staly dvě firmy: Mapei, jež poskytla barvu, a Lanex, která dodala zbývající potřeby, především štětce. Ke slovu přišli i samotní žáci všech zúčastněných škol, kteří sami vytvořili grafické návrhy, jež později realizovali.

Po zajištění všech náležitostí bylo možné změnit podchod v ateliér. Žáci postupně měnili dříve neutěšený městský prostor v galerii a to vše během pouhého jednoho týdne. Projekt tak splnil hned několik cílů – děti si vyzkoušely celosvětově oblíbenou formu výtvarného projevu, tzv. street art, získaly vztah k místu, kde bydlí, naučily se mnoho nového a našly nové kamarády ze sousedních škol.

Podchod Pionýrská se tak díky dětem ze ZŠ Heyrovského a Nedvědova a Gymnázia Čajkovského proměnil téměř ze dne na den z ošklivého káčátka v krásnou labuť. Do budoucna se plánuje podobně upravit i podchod u zastávky Fakultní nemocnice, ale to už je zase jiná pohádka.

Celý projekt můžete podpořit také na Facebooku, kde má svou stránku Malujeme podchody.

Reklama

Výběr článků

Načítám