Hlavní obsah

Žáci habartovské základní školy se setkali s legendami světové pop music

Novinky, Aleš Plevka

V pondělí 6. června se osazenstvo prvního i druhého stupně základní školy v Habartově na jednu hodinu přesunulo ze školních lavic do sálu místního kina. Tam je totiž čekal hudebně-naučný program s názvem Vývoj moderní popové hudby 50. až 70. let 20. století.

Foto: Aleš Plevka

Mgr. Milan Parnahaj- pobavil i poučil

Článek

Krátce po 9. hodině mohl Mgr. Milan Parnahaj, hlavní průvodce naučným programem, přivítat žáky a exkurz proti proudu času týkající se populární hudby mohl začít.

Pro letošek došlo v programu k jedné příjemné inovaci. Žáci dostali prostřednictvím dataprojektoru možnost vidět dobové fotografie interpretů na velkém promítacím plátně. Nezůstalo však pouze u statických fotografií, ale mnohdy došlo i na autentické filmové záběry, a tak měli posluchači šanci potkat se, byť takto zprostředkovaně, s nefalšovaným originálem.

Naše výprava začala u legendy - rock n´rolového krále Elvise Presleyho - a přes setkání se spoustou kapel jako např. Bee Gees, ACDC, ABBA, Kiss, Genesis i sólovými interprety (E. John, R. Stewart, D. Bowie, J. Brown, B. Dylan a další) skončila na sklonku 70. let minulého století.

Ukázalo se, že byť současní teenageři ve svém volnu poslouchají docela určitě zcela jinou hudbu, ani produkce těchto velikánů, z nichž již mnozí pobývají v hudebním nebi, jim nebyla zcela cizí. U mnohých songů se divili, že si je mohli pobrukovat již jejich rodiče a dodnes se hrají v komerčních rádiích. Je to důkazem toho, že pokud je muzika po všech stránkách skvělá a výjimečná, přežije na výsluní i desítky let.

Těsně před koncem programu se našel i prostor pro zvídavé dotazy žáků, na které se snažil Milan Parnahaj co možná nejlépe odpovědět - za to i celý průběh setkání se skvělou muzikou mu patří dík.

Reklama

Výběr článků

Načítám