Hlavní obsah

Žáci a žákyně základních škol změřili síly při gastronomické soutěži

Novinky, Josef Zajíc

Střední škola společného stravování v Ostravě-Hrabůvce připravila pro žákyně a žáky základních škol již 22. ročník gastronomické soutěže O Čokoládovou vařečku na téma Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. Soutěže se zúčastnilo 34 žákyň a žáků z 16 základní škol z Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Střední škola společného stravování Ostrava, Krakovská ulice. Soutěž O Čokoládovou vařečku.

Článek

Soutěžilo se 26. února. Připraveno bylo Gastrocentum školy, kam si družstva chodila pro suroviny, ze kterých pak připravovaly pokrmy.

Základem bylo vykostěné kuřecí prso. Soutěžící měli v připraveném potravinovém koši potraviny na hlavní přílohu, zeleninu a ovoce. A také vše pro uvaření soutěžního pokrmu.

Do poroty zasedli: žák 2. ročníku nástavbového maturitního studia Tomáš Badura, který úspěšně reprezentuje SŠSS v národních gastronomických soutěžích, Mgr. Michaela Remešová z Krajské hygienické stanice, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých, Ing. Pavel Hon, zástupce České školní inspekce, Lukáš Janda, prodejní manažer firmy MAKRO Cash a Mgr. Jan Hruška, učitel odborných předmětů, který je u organizování soutěže od samého počátku. Porotu doplnil čestný host Petr Bláha, absolvent SŠSS.

„Porota hodnotila jídlo jako celek, dále jeho chuť, vzhled, originalitu nápadu, zručnost při rozvržení práce... Mohu konstatovat, že se úroveň ročník od ročníku zlepšuje. Letos byli soutěžící zase o něco výše. To dokladuje dobrou přípravu učitelů na ZŠ a také podporu rodiny. To bylo na letošním ročníku pozitivní,” konstatoval porotce Jan Hruška.

Jednotlivým soutěžícím pomáhaly tři desítky studentů školy. Vybraní studenti třetích ročníků pomáhali soutěžícím s vařením a s konečnou úpravou jídla.

Po ukončení soutěže všichni zúčastnění obdrželi účastnický list, ti nejlepší i ceny. Porota, ještě před závěrečným oceněním, udělila mimořádnou zvláštní cenu Adamovi Löwovi ze ZŠ Březinova 52 za vynikající přístup k vaření jídla. Mimořádnou cenu za přílohu obdržela Kamila Surovčáková ze ZŠ Ivana Sekaniny, obsadila 4. místo.

Hlavní ceny:

1. místo Štěpán Líbenek, ZŠ Kosmonautů 15

2. místo Tusan Luc Duc, ZŠ Horymírova 100

3. místo Oliver Celerin, Srbská

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám