Hlavní obsah

Záchranná stanice v Jaroměři spojila síly v boji o přežití s Lesním světem

Novinky, Jana Kittová

Záchranná stanice ČSOP JARO Jaroměř přišla ve spolupráci s edukačním projektem Lesní svět s novým benefičním vánočním dárkem v podobě skládacího ptačího krmítka. Zhruba polovina z prodejní ceny jde čistě na provoz stanice.

Foto: David Číp
Článek

„S JARO Jaroměř sdílíme společné hodnoty a cíle. Financování v roce 2019 bude pro přežití záchranné stanice klíčové. Očekáváme, že edukační krmítka přinesou stanici řádově desítky tisíc korun,” vysvětluje důvod předvánoční benefice Miloš Tomek z Lesního světa.

Dárek, který dává smysl

Prodejní cena edukačního krmítka je 636 korun a objednat ho lze na stránkách www.lesnisvet.cz. Balení obsahuje očíslované díly s předvrtanými otvory, hřebíky, smirkový papír a lněný olej. Krmítko je vymyšlené tak, aby si ho rodiče stavěli se svými dětmi.

„Děti trénují sestavením krmítka svou zručnost a s přiloženým návodem se učí ptáky krmit. Radost nekončí sestavením krmítka, ale pokračuje pozorováním přírody v akci. A to je ta největší odměna,” říká Miloš Tomek. Kreativní skládačka rozšiřuje řadu dalších produktů ve prospěch JARO Jaroměř, kterými jsou budky, zimoviště, hotová krmítka, dřevěná prkénka nebo kalendář. 

Rok 2019: boj o přežití

Nadcházející rok bude pro zachování činnosti záchranné stanice pro volně žijící živočichy JARO Jaroměř zcela klíčový. I proto Lesní svět nechal zahájení prodeje krmítek až skutečně na poslední dny před Vánocemi, protože krmítka budou prodávat přes celou zimu až do jara. Právě veřejnost hrála silnou roli při financování provozu stanice už letos.

„V roce 2018 nás od zavření zachránila právě podpora veřejnosti. Petici na naši záchranu podepsalo přes 6 000 lidí. I díky ní jsme od kraje dostali 350 000 Kč na pokrytí dluhů. Poděkovat je nutné i městu Jaroměř, které nám v září darovalo z městského rozpočtu dalších 300 000 Kč. V roce 2019 je však další financování nejisté – klíčový bude hlavně přístup krajského úřadu, který nás však už vícekrát zklamal, a tak bohužel není jisté, že se tak nestane znovu,” rekapituluje finance David Číp z ČSOP JARO Jaroměř.

Stovky zachráněných zvířat ročně jsou jen špičkou ledovce

Ačkoliv se JARO Jaroměř angažuje v ochraně přírody již přes 30 let, potýká se opakovaně s nestabilním přísunem prostředků na základní náklady. Nejznámějším segmentem jejich činnosti, je záchranná stanice, která se ročně postará o 700 zraněných zvířat. 

„Tady jsme nejvíce na očích. Ale je to jen 10 procent naší činnosti. V přírodě je vše provázané. Je důležité starat se i také to, aby se zachráněná zvířata měla kam vrátit,” říká David Číp.

Aby se zhruba polovina živočichů mohla do volné přírody opět vrátit, musejí záchranáři třeba vyrazit s kosou k ručnímu sekání na podmáčenou orchidejovou louku, vyřezat nálety na zarůstající motýlí stráni nebo vyhloubit jezírko jako napajedlo pro čolky a vážky. 

Ochranáři z Jaroměře se již léta starají o více než 200 cenných lokalit v celé ČR, na území dalších 4 evropských států, a dokonce i o lokalitu v Borneu. „Lesní svět se snaží vychovávat společnost ve vztahu k přírodě. Naše aktivity s JARO Jaroměř jsou si velmi blízké. Pevně věříme, že současná benefiční akce je startem dlouhodobé spolupráce,” dodal Miloš Tomek,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám