Hlavní obsah

Záchrana varhan v klášterním kostele v Opočně získává širokou podporu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt záchrany varhan v klášterním kostele Narození Páně v Opočně nabírá na obrátkách. Byla uzavřena smlouva na obnovu nástroje s varhanářem Ivanem Bokem, požádáno o krajskou dotaci, začala adopce varhanních píšťal a první letošní díl má za sebou i cyklus benefičních koncertů špičkových umělců.

Foto: Olga Stojanová

Mezzosopranistka Martina Kociánová (vlevo) a houslistka Iva Kramperová na závěr benefičního koncertu pro varhany v Opočně.

Článek

Záchranu nástroje postaveného před 270 lety organizují město Opočno, Opočenská beseda a spolek PROVARHANY s podporou římskokatolické farnosti.

Benefiční koncert

Téměř zaplněný sál Kodymova národního domu v Opočně si ve středu 7. března dosytosti vychutnal zpěv mezzosopranistky Martiny Kociánové, umění houslistky Ivy Kramperové a komorního souboru Barocco sempre giovane.

Na programu komponovaného pořadu byl výběr nejkrásnějších skladeb Wolfganga Amadea Mozarta a posluchačsky velice oblíbený cyklus čtyř houslových koncertů Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho. Umění a špičkové výkony interpretů nadchly opočenské hudební příznivce a poskytly jim zážitek, na který budou dlouho vzpomínat.

Krásná hudba však navíc přinesla i krásný výtěžek z dobrovolného vstupného. Na sbírkové konto předají organizátoři z Opočenské besedy celkem 14 500 korun, právě tolik totiž věnovali návštěvníci benefičního koncertu.

Adopce varhanních píšťal

To ale nebylo vše. V rámci letošního úvodní benefiční hudební akce pro varhany došlo také k adopci první varhanní píšťaly v ceně 1 000 korun. Tento počin vzápětí inspiroval nové zájemce a především lidi s dobrým srdcem, takže své majitele už mají další čtyři píšťaly v hodnotě od pěti set do pěti tisíc korun.

Z informací Mgr. Renáty Černé, tajemnice Městského úřadu v Opočně, přitom vyplývá, že certifikát osvědčující adopci píšťaly se stane např. neobvyklým dárkem k osmnáctým narozeninám či originálním dárkem pro vnoučata.

Podpora města

O přímé podpoře tomuto projektu bude v pondělí 19. března jednat i zastupitelstvo města Opočna a ve hře je opravdu zajímavá částka.

Vedle toho navíc vedení města aktivně vybízí k podpoře i místní významné podnikatelské subjekty.

Cyklus benefičních koncertů 

Prague Cello Quartet (Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč) - úterý 10. dubna od 19 hodin, Kodymův národní dům v Opočně

Pavel Zemen (klavír), Barbora Durďáková (klarinet), Marie Korpasová (housle) - úterý 8. května od 19 hodin, Kodymův národní dům v Opočně

Kateřina Englichová (harfa), Vilém Veverka (hoboj) - středa 30. května od 19 hodin, klášterní kostel Narození Páně v Opočně

Benewitzovo kvarteto - pondělí 2. července od 19 hodin, Mariánský kostelík v Opočně

Aleš Bárta (varhany), Jakub Janský (housle) - pátek 7. září od 19 hodin, Mariánský kostelík v Opočně 

Reklama

Výběr článků

Načítám