Hlavní obsah

Záchrana syslů úspěšně pokračuje

Novinky, Jiří Smutný

Brněnskou zoologickou zahradu opustila další skupina syslů, aby posílila populaci těchto hlodavců v lokalitě Písečný vrch v Českém středohoří. Vloni bylo na stejném místě vysazeno dvaačtyřicet exemplářů, letos sedmapadesát.

Foto: Muzeum K. Vary

Sysel obecný

Článek

Sysel obecný, kdysi označovaný jako zemědělský škůdce, je dnes kriticky ohrožený druh. Vzhledem k tomu, že se orientuje zrakem a sluchem, vyžaduje nízký porost, jako je letiště nebo golfové hřiště, tedy nízký udržovaný trávník.

„Při kontrolních odchytech jsme letos zaznamenali velké množství mláďat. Ve srovnání s rokem 2017 jich bylo asi o jednu třetinu více a podle našich odhadů se na Mniší hoře tento rok narodilo asi dvacet malých syslů. Zajímavostí je, že se během sedmi dnů podařilo odchytit pouze šest dospělých syslů,“ uvedl zoolog Petr Šrámek. „Velké množství mláďat nám umožnilo realizovat převoz u nás narozených syslů do volné přírody. I letos jsme je na konci července odvezli na Písečný vrch.

Pravidelným sledováním jsme zjistili, že tu vypuštění sysli úspěšně přežili první rok, a proto jsme se rozhodli přivézt letos další jedince a populaci tak více stabilizovat. Transport proběhl naprosto bez problémů. Přímo na místě jsme připravili malé vrty, simulující jejich nory, a po vypuštění jsme díru vždy zacpali lahví. Díky tomu byli sysli nuceni vyhrabat si novou vlastní noru,“ vysvětlil Šrámek.

V roce 2017 putovalo do Českého středohoří dvacet syslů, zbytek tvořila zvířata ze záchranné stanice Rozovy při Zoo Hluboká nad Vltavou. Letos jsme na Písečném vrchu vypustili sedmnáct syslů z Brna, deset samců a sedm samic.

Zoo Brno se na záchranném programu podílí dlouhodobě. V různých formách se touto problematikou zabývá od roku 2005. O deset let později odstartoval projekt Agentury ochrany přírody a krajiny ČR s názvem Založení nových odchovů sysla obecného a Zoo Brno se hned aktivně zapojila. V zázemí bylo vystavěno speciální chovné zařízení, do kterého bylo umístěno třicet devět syslů přivezených z bratislavského letiště. Soustavná péče je korunována úspěchem. Populace roste a umožňuje odvážet desítky jedinců zpět do volné přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám