Hlavní obsah

Začal třídenní výlov rybníka Bezruč v Jistebníku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 8. listopadu v sedm hodin začal tradiční výlov rybníka Bezruč v Jistebníku. Vlakem z Ostravy a ze směru od Studénky přijížděly školní děti, aby zažily atmosféru výlovu a poznaly různé druhy ryb, o kterých se ve škole učí. Návštěvníků postupně přibývalo.

Foto: Josef Zajíc

Rybník Bezruč. Rozloha 75 hektarů.

Článek

Výlov rybníka Bezruč zorganizovala firma Chov ryb Jistebník s.r.o. Tradiční rybníkářská firma regionálního významu hospodaří na rybniční soustavě v Jistebníku a Polance nad Odrou od roku 1994 po transformaci Státního rybářství Ostrava s.p.

Firma se zabývá především produkcí a prodejem vlastních tržních ryb, násad a plůdků. Organizuje také odlov ryb formou sportovního rybolovu a doplňkový prodej nástražních ryb.

Organizátoři výlovu zajistili spoustu stánků s prodejem pochutin, nápojů, dárků a také prodejem čerstvých, právě ulovených ryb. Na bezpečnost a pořádek dohlíželi příslušníci Policie ČR.

„Hospodaříme na 360 hektarech vodní plochy. Dohromady jde o pět desítek rybníků. Do neděle organizujeme výlov rybníka Bezruč. Má rozlohu 75 hektarů. Je to největší rybník v Moravskoslezském kraji. Největší rybník, na kterém se rybářsky hospodaří, to znamená, že jde vypustit. Bezruč lovíme každý rok, díky tomu, že do něj můžeme dostat vodu z řeky Odry pomocí náhonu,” vysvětlil jednatel firmy Rybářství Jistebník s.r.o Antonín Madzia.

Podle jeho sdělení chovají v rybníce běžné druhy ryb, kromě ryb lososovitých. Páteřní rybou je kapr, ale také candát, okrajově tolstolobik, amur, sumec, lín a štika.

„Předpokládaný výlov v letošním roce bude asi 70 až 90 tun. Uvidíme, jak to dopadne. Dnešní průměrná váha kaprů, které odvážíme na sádky, je 2,85 kg. Jsou trochu menší než loni, když byl průměr okolo tří kil. Nicméně jsme spokojeni, na tu bídu, jaký byl problém s počasím - studený květen, horké léto - takže rok to ideální nebyl, a navíc srážkový deficit, těch srážek bylo málo,” konstatoval Antonín Madzia.

Další problémem jsou predátoři, jako jsou vydry a kormoráni. Rybářství dostává za škody způsobené uvedenými predátory náhrady. Nevyrovná  to ovšem škodu, kterou provedou.

Na výlov rybníka se přijely podívat děti se svými učiteli či vedoucími z celého širokého regionu. Malým dětem se nejvíce líbil sešup kaprů po skluzavce do nádrží s vodou na nákladních vozech. Další si pozorně prohlížely ulovené ryby v kádích, pochutnaly si na smažených rybách a dalších jídlech z ryb. Krásné počasí přispělo ke spokojenosti všech.

Výlov rybníka pokračuje až do neděle 10. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám