Hlavní obsah

Zábřežští muzikanti slaví, po devíti letech se vrátili na Čermákovo Vysoké Mýto a obhájili vítězství

Novinky, Petra Kucinová

V sobotu měli muzikanti z Dechového orchestru ZUŠ Zábřeh napilno. Zatímco ráno zahajovali spolu s ministrem zemědělství v zábřežských polích Mistrovství střední Evropy v orbě, odpoledne už vystupovali na XXIV. ročníku přehlídky mládežnických orchestrů Čermákovo Vysoké Mýto 2016. A do Zábřehu se nevraceli s prázdnou.

Foto: Petra Kucinová

Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh na soutěži v rámci Čermákova Vysokého Mýta 2016

Článek

Součástí přehlídky je totiž tradiční soutěž mládežnických orchestrů. Diváky i odbornou porotu nejvíce zaujal právě výkon zábřežského orchestru, který tak navázal na svá vítězství z roku 2006 a 2007, kdy se tu stejně jako letos stal vítězem soutěže. V letošním roce si k tomu domů odvezl i Cenu diváků, Cenu za dirigentský výkon, a dvě Ceny za sólové výkony – Kateřina Kolářová za sólo na příčnou flétnu a Jan Jílek za sólo baryton.

„Mýto je pro mě srdeční záležitostí! Z hráčů už jsem tady z tehdejší sestavy zůstal jenom já a asi další tři kolegové, jinak se kolem nás kolektiv omladil. Je ale vidět, že i mladší hráči umí v zápalu předvést to nejlepší, co umí,” radoval se z vítězství Pavel Zubík, muzikant, který na zdejší soutěži v sekci trumpet soutěžil i před devíti lety.

Tradice přehlídky dětských dechových hudeb vznikla ve Vysokém Mýtě na počátku 90. let. Od té doby porota složená z odborníků v rámci přehlídky pravidelně vyhlašuje nejlepší výkony, kolektiv a uděluje další ocenění jednotlivcům i skupinám.

Součástí přehlídky je průvod městem spolu s mažoretkami a zajímavé koncerty – letos například Pirate Swing Band s Felixem Slováčkem nebo kapela THE TAP TAP. Jedním z vrcholů setkání mladých hudebníků je jejich společné vystoupení, tzv. monster koncert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám