Hlavní obsah

Zábřežský orchestr své filmové melodie odehraje nejen na Šumpersku, ale i v zahraničí

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dechový orchestr Zábřeh opět obráží se svým projektem Koncertů filmové hudby festivaly na Šumpersku. S letošním repertoárem má však namířeno i za hranice Česka. Kde všude "budou k mání"?

Foto: Petr Knižátek

Organizační tým Dechového orchestru Zábřeh - Pavel Smoroj, Petra Kucinová, Pavel Zubík, Lubomír Vepřek, Vít Komárek

Článek

Od začátku školního roku 2018/2019 orchestr ze Zábřeha intenzivně připravuje zbrusu nový repertoár v rámci svého projektu Koncertů filmové hudby 2019.

Mezi filmové kousky, které organizační tým tělesa pro letošní rok vybral, patří světoznámé melodie z filmů jako jsou Forrest Gump, Piráti z Karibiku, Ledové království, Bohemian Rhapsody, Harry Potter... Ve svých notových složkách mají letos muzikanti připraveno celkem 19 nových filmových kousků.

Filmové melodie zazní nejen na Šumpersku

Nejbližší akce, která Dechový orchestr Zábřeh čeká, je Notování Zábřehem 8. června. Jde současně o jedinou akci, na které si diváci budou moci vychutnat celý koncertní repertoár s prvotřídním zvukem a promítáním filmových prostřihů na velkém kvalitním LED panelu. S orchestrem vystoupí velký sbor složený z TapTýdy z Loučné nad Desnou a Arietty Mohelnice.

S filmovou hudbou ale orchestr vystoupí také na Hudbě bez hranic v Dolních Studénkách 22. června, v rámci festivalu Fingers Up v Mohelnici 28. června a v italském Terstu 5.-7. července. Poprvé s melodiemi z filmů vystoupil, i když "jen" v omezeném měřítku a bez videoprojekce, koncem května na festivalu v polském městě Biala.

„Už loni na naši premiéru filmového koncertu na zábřežské náměstí dorazilo víc než tři tisíce lidí. A to se k nám chystá spousta dalších fanoušků, kteří to loni prošvihli,” těší se jeden z organizátorů akce Notování Zábřehem a trumpetista orchestru Pavel Zubík ml. „Kdo ví, třeba letos trhneme další rekord v návštěvnosti,” dodal s úsměvem.

Orchestr čeká několik zahraničních cest

Itálie a Polsko nejsou jedinými zahraničními akcemi, na které se úspěšné zábřežské těleso letos chystá.

Muzikanti totiž dostali prestižní pozvání na mezinárodní festival v Číně, kam se vypraví v srpnu. Filmový repertoár však orchestr tentokrát plánuje nahradit převážně českými skladbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám