Hlavní obsah

Zábřežské Welzlování pokračuje závodem čtyřspřeží

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábřežané si svého nejslavnějšího rodáka – polárníka, cestovatele a dobrodruha v jedné osobě Jana Eskymo Welzla, každoročně připomínají festivalem Welzlování. Letos po patnácté. V neděli se můžete těšit na tradiční recesistické závody čtyřspřeží.

Foto: Petra Kucinová

Vítězný tým námořníků se svým originálním parníkem Welzlanic

Článek

Festival v průběhu prvních tří měsíců v roce tvoří hned několik zajímavých akcí – od přednášek a besed s cestovatelskou tematikou, výstav, filmových projekcí až po sportovní a recesistická klání různých disciplín. K nejoblíbenějším patří například krosový běh, běh do zábřežského kopce Humence s kufrem nebo závod čtyřspřeží s lidskou posádkou.

„Jedno z hlavních pravidel Welzlova kufru je, že pravidla určují pořadatelé dle náhlého pohnutí mysli. Na každé akci se tak může stát cokoli, co jsme v minulých ročnících nezažili,” smějí se pořadatelé. Tak uvidíme, čím účastníky organizátoři překvapí tentokrát…

Čtyřspřeží s lidskou posádkou již tuto neděli

V neděli 25. února se uskuteční tradiční závody čtyřspřeží s lidskou posádkou. Pětičlenné posádky závodí na trati nejen o nejlepší čas, ale třeba i nejlepší recesistický převlek a dopravní prostředek (masku). Základem jsou 4 běžci a jedny saně, které je možné ozdobit, přestavět a libovolně upravit, aby byly schopné uvést pátého člověka "mašera".

V minulosti, tak byly k vidění např. sněhuláci, Titanic, Formule 1 nebo dokonce raketoplán. Zeptala jsem se tedy vedoucího loňského nejúspěšnějšího týmu VICTOL Racing, co si pro nás nachystali letos?

„Nikdy neprozrazujeme předem. Jediné, co můžu říct, je to, že to bude velký. A pokud chcete vědět co, tak vás rádi uvidíme v neděli na Masarykově náměstí," dodal s úsměvem Pavel Zubík ml.

Akce je doprovázena pestrým kulturním programem. Oblíbené projížďky na psím spřežení pro děti budou probíhat již od 13:30. Samotný závod odstartuje v 15 hodin. Kde? Na Masarykově náměstí v Zábřehu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám