Hlavní obsah

Žabčice představí svůj nový pohyblivý betlém se 144 lidskými a zvířecími postavami

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti rozsvícení vánočního stromu v Žabčicích v neděli 29. listopadu bude veřejnosti představen nový vyřezávaný betlém. Pozoruhodné dílo amatérského řezbáře Romana Lízala obsahuje 144 figurek lidí a zvířat.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Žabčický betlém je dřevěný, mechanický a skládá se z několika částí. Tu hlavní tvoří kopie místní kapličky, v níž je Svatá rodina. Opodál je žabčické jezírko a boží muka.

Jiná část je věnována vinařství. Je zde vinohrad, lisovna i vinný sklípek. Vedle stojí malé venkovské dílničky se starými řemesly, jako je hrnčířství, kovářství, truhlářství nebo řeznictví. Třetí část zachycuje žabčické hody. Hospoda je plná hostů, cimbálová muzika vyhrává stárkům k tanci pod májí, nechybí ani průvod stárků a dětský kolotoč.

Betlém vytvořil Roman Lízal ze Žabčic, který je původním povoláním automechanik a řezbářství je „pouze“ jeho koníček. Na otázku, jak to všechno začalo, prozradil: „To se mě tenkrát ptali, co bych si přál ke čtyřicátinám. A já jsem odpověděl, že řezbářské nástroje.“

Tvůrcem mechanického pohybu je Luboš Macek z nedaleké Ivaně. Práce na betlému trvají již 9 let, a jak se zdá, budou i nadále pokračovat, neboť je stále co doplňovat a vylepšovat.

Dílo bylo zpočátku umístěno na radnici a na Vánoce se přemísťovalo do zasedací místnosti, aby si ho lidé mohli prohlédnout. Dnes už by to pro jeho rozměrnost nešlo. Betlém je 5,5 metru dlouhý, 3,2 metru široký a 2 metry vysoký. Figurky jsou z lipového dřeva, ostatní části z topolu, smrku a dubu. Mechanický pohyb zajišťuje 10 motorků. Celková délka drah, po kterých se figurky pohybují, měří 25 metrů.

Betlém je umístěn ve zvláštní přízemní místnosti v hotelu naproti radnici a prohlédnout si ho lze v neděli 29. listopadu od 16 do 18 hodin a dále opět v neděli 13. a 20. prosince od 15 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám