Hlavní obsah

Za zajímavostmi Orlického Podhůří se vydali pěší i cyklisté

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na sobotu 4. června 40. ročník pochodu a cyklojízdy Orlickým Podhůřím. Na připravených trasách nabídl řadu zajímavých i památných míst včetně pohádkového ladění pro malé děti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Známá postavička lákala děti i dospělé na trasu "Šmoulí stezkou" k různým atrakcím a soutěžím a k návštěvě chaty KČT Hvězda na Andrlově chlumu.

Článek

V ulicích podměstí Ústí nad Orlicí bylo od rána nezvykle živo. Postupně přicházelo 526 zájemců o pěší túry Orlickým Podhůřím, ale také o připravené cyklotrasy, včetně náročných MTB.

Nejdříve na vybranou trať vyjelo sedm cyklistů, kteří si zvolili trasu 25 km, dalších 36 cyklistů si vybralo 50 km a 10 nejdelší trasu 100 km. Sportovci zvyklí na zápolení horských kol využili cyklotrasy MTB, a to v délce 25 km a 50 km.

Z řad chodců se 71 rozhodlo pro 15 km trasu zahrnující směr Říčky - Brandýs nad orlicí. Na ty čekal kopec k zahrádkám Na Americe, cesta přes samoty Háje, přes mlází a lesním údolím na louky nad Kerharticemi. Dále prošli Vlčím dolem k Vlčí studánce a přes silnici k Vicenově studánce až k turistické chatě na Andrlově chlumu. Zpáteční cesta vedla podél Křížové cesty se 14 kapličkami kolem hotelu Avion do cíle v restaraci U Malinů.

Obdobnou trasu dlouhou však 30 km si vybralo 33 chodců, kteří navíc cestou navštívili výletní hostinec v Klopotech, obec Dobrou Vodu, Rviště a přes hrad došli do Brandýsa nad Orlicí. Odtud částečně po lukách i lesem prošli obcí Sudislav do obce Hrádek a lesní cestou do Řetůvky, kde do kopce polní cestou a lesem pokračovali až k chatě na Andrlově chlumu.

Trasu 50 km rozšířenou o další obce v okolí i náročnější túru přes Vilámovský a Zhořský kopec si zvolilo šest vytrvalců.

Nejoblíbenější trasou tohoto pochodu je tradičně tzv. Šmoulí stezka vedoucí okolím města. Navíc směr pochodu ukazují postavičky šmoulů, které dovedly děti i dospělé k pěti kontrolním zastavením se soutěžními úkoly.

V letošním roce na tuto sedmikilometrovou trasu nastoupilo 332 lidí včetně těch v kočárcích, v nezbytném doprovodu čtyřnohých mazlíčků všech velikostí a plemen.

Vytyčená stezka byla určena pro hry a soutěže dětí a připomenutí významných míst pro dospělé. První byla kaple, která je dokladem místa, kde kdysi MUDr. Koráb zamýšlel založit vodoléčebný ústav, tzv. Svatojánské lázně. Další výstup vedl k altánku a dřevěné soše Andrláčka, který se stal pomyslným vyzývatelem náročné cesty k Poustevníkově studánce, kde v 17. století stával příbytek poustevníka Řehoře a nyní je zdrojem pitné vody pro chatu Hvězda.

Cesta pokračovala k rozcestí "U zabitého", kde stojí kamenný kříž s nápisem Jakub Nowak z býka umrzel připomínající usmrcení sedláka v roce 1695 býkem vedeným na porážku.

Poté lesní cesta odvedla účastníky na Andrlův chlum ke Stříbrné krasavici. Toto honosné označení patří rozhledně, která letos slaví dvacáté výročí existence.

Zastavením na zpáteční cestě byl Lichtenštejnův kámen instalovaný k oslavě výročí vládnutí knížete Jana II. z Lichtenštejna a obnovená Vicenova studánka.

Ve výčtu oblíbených míst nemohla pak chybět řeka Tichá Orlice, kde převozníci ukončili příjemný výlet. Spokojení pořadatelé ještě účastníkům předali diplomy a medaile.

Reklama

Výběr článků

Načítám