Hlavní obsah

Za vznikem monumentu Rock of Cashel prý stál ďábel, za zánikem vojáci

Novinky, Dana Ehlová

Středověká věž, mohutná katedrála, románský kostel, hrad a irské kříže stojí vedle sebe na šedesát metrů vysoké skále, která se zvedá ze Zlatého údolí v hrabství Tipperary na jihu Irska. Rock of Cashel byla v prvním tisíciletí světským i duchovním centrem, je s ní spojena světlá i temná minulost.

Foto: Dana Ehlová

Rock of Cashel dominuje zdejší krajině díky ďáblovi, díky původním obyvatelům dnes představuje naprosto nevšední průřez irskou architekturou.

Článek

Vznik vápencového skaliska uprostřed planiny zajímavě popisuje legenda. Ďábel prý ukousl kus pohoří Slieve Bloom a potom zahlédl právě v těchto místech svatého Patrika, jak se chystá postavit kostel. To ho rozzuřilo natolik, že skálu prudce vyplivl a ta se zabořila do země.

A tak zatímco díky satanovi dominuje Rock of Cashel zdejší krajině, díky původním obyvatelům dnes představuje naprosto nevšední průřez irskou architekturou. Navíc na dohled odsud je ještě opatství Hore Abbey - bývalý dceřinný cisterciánský klášter.

Skála, která dostala jméno od irského caiseal, což znamená pevnost, ale říkalo se jí také Cashel of the Kings (skála králů), byla obehnána hradbami už ve 4. století. Název potvrzuje i to, že se o století později stala místem korunovace munsterských králů. Roku 450 sem přišel svatý Patrik, aby pokřtil krále Aenguse. Podle legendy zde měl utrhnout trojlístek, aby na něm demonstroval princip svaté Trojice, čímž se zrodil tradiční irský národní symbol.

V 11. století vlastnil Cashel nejvýznamnější irský král Brian Boru, v roce 1001 ho však jiný král, Murtagh O'Brian daroval církvi, aby získal přízeň mocných. Tato změna odstartovala budování velkolepých církevních budov, doslova nalepených na sebe, které se tu tak tísní dodnes.

Za nejpozoruhodnější románskou kapli v Irsku a nejcennější památku komplexu je považována Cormacova kaple, vystavěná a vyzdobená v letech 1127 až 1134, kdy došlo k vysvěcení. Je unikátní tím, že při její stavbě byly použity architektonické styly z různých evropských oblastí.

Má strmou lomenou střechu s jednoduchou klenbou a dvě věže, které jsou neobvykle umístěny. Portál a oblouky zdobí plastiky s hlavami netvorů a abstraktními reliéfy, které jsou vytesány do kamene. V kapli si lze prohlédnout nejstarší dochované fresky v Irsku, nachází se tu i sarkofág, kde je údajně pohřben sám král Cormac.

Spolu s kaplí se zachovala i okrouhlá, osmadvacet metrů vysoká věž - nejvyšší a nejstarší část hradního komplexu, která měla v době nepokojů pozorovací i obrannou úlohu. To vše však zastiňuje gotická katedrála vybudovaná mezi roky 1235 a 1270, bez postranních lodí s křížovým půdorysem. Na první pohled zaujmou mohutné obvodové zdi a vysoká štíhlá okna. Zajímavé je i to, že kněžiště je delší než chrámová loď.

Rozvoj Rock of Cashel trval až do roku 1647, v němž došlo k zmasakrování zhruba tří tisíc místních obyvatel Cromwellovými vojsky. Lidé se ukryli do katedrály, vojáci však kolem ní vyrovnali drny rašeliny, zapálili je a všichni uvnitř se udusili. Poté zůstalo opatství opuštěné.

Do areálu Rock of Cashel se vstupuje přes Hall of the Vicars (Síň farářů) z 15. století. V přízemí budovy je umístěn vzácný originál kříže sv. Patrika, zasazený do podstavce, který sloužil ke korunovaci králů, a říká se o něm, že byl i pohanským obětním oltářem. Tam, kde původně venku stával, je dnes umístěna replika. 

Historii monumentálního komplexu s mnoha unikáty mapuje i film, který zde promítají. Důkazem mimořádného významu je bezesporu také návštěva královny Alžběty II. a jejího manžela, která se uskutečnila 20. května 2011.  

Reklama

Výběr článků

Načítám