Hlavní obsah

Za vznik požáru, při němž se zranilo pět lidí, může neopatrnost

Novinky, Hana Nehybová

Požár byl nahlášen na tísňovou linku hasičů kolem půl šesté ráno. Plameny šlehaly z jednoho z bytů ve čtyřpodlažním domě v Brně-Židenicích. Při požáru bylo zraněno pět osob, celkem jedenáct jich policisté s hasiči zachránili.

Foto: HZS JmK

Vyhořelý byt v Táborské ulici v Brně

Článek

Jak informoval por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje ( http://www.firebrno.cz/ ), hořet začalo po páté hodině ranní v sobotu 12. února. Požár byl nahlášen na linku 150 v 5.35 hodin.

Do ulice Táborská v brněnských Židenicích ihned vyjely tři jednotky hasičů - profesionálové ze stanice v Lidické ulici a ze Slatiny a dobrovolní hasiči ze Židenic.

Zasahovalo celkem 20 hasičů. Ti na místě zjistili, že z okna bytu ve druhém patře čtyřpodlažního domu šlehají plameny a celý dům je silně zakouřený. Z oken a balkonů sousedních bytů volali lidé o pomoc.

Ještě před příjezdem hasičů zachránili policisté s nasazením vlastních životů několik obyvatel domu před toxickými zplodinami. Dalších sedm lidí pak s použitím dýchacích přístrojů dostali do bezpečí hasiči.

Vzhledem k tomu, že v ulici Táborská jezdí tramvaje, nemohli hasiči ohrožené obyvatele domu zachraňovat pomocí žebříku - bránily jim v tom tramvajové troleje. Proto je ze silně zakouřeného domu museli pouze vyvádět po schodech.

Při požáru se celkem zranilo pět lidí, tři z nich - dvě děti a čtyřicetiletý uživatel hořícího bytu - byli převezeni k vyšetření do nemocnice.

Pro evakuované přistavil Dopravní podnik města Brna vytápěnou tramvaj a z tohoto důvodu byl provoz tramvajových linek v ulici Táborská po dobu zásahu zastaven.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 5.54 hodin, likvidaci požáru hasiči ukončili kolem sedmé hodiny ráno.

Příčinou požáru, jehož škoda byla předběžně odhadnuta na zhruba 80 tisíc korun, byla nedbalost. Čtyřicetiletý muž, který bydlel v jednom z bytů s odpojenou elektřinou a plynem, nechal bez dozoru zapálenou svíčku a usnul. Od plamene svíčky se pak vzňalo zařízení pokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám