Hlavní obsah

Za uměleckými a gurmánskými zážitky do jihofrancouzského Collioure

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebné jihofrancouzské město Collioure je romantickou oázou na břehu Středozemního moře, rájem milovníků výtvarného umění, ale také historie a v neposlední řadě dobrého jídla.

Foto: Dana Ehlová

Collioure je romantickou oázou na břehu Středozemního moře, rájem milovníků výtvarného umění, ale také historie a v neposlední řadě dobrého jídla.

Článek

O Collioure lze bez nadsázky prohlásit, že je to jedna velká galerie. V jeho úzkých uličkách totiž najdete téměř čtyři desítky prostor, jejichž velice elegantní majitelé, kteří na první pohled nezapřou výtvarné sklony, nabízejí obrazy a obrázky, a tak třeba jen malá grafika může stát jedinečným suvenýrem. K návštěvě je připraveno také Muzeum výtvarného umění nebo některá z výstav. Koupíte zde i malířské potřeby a vše pro začínající malíře. 

Že se v Collioure daří výtvarnému umění a je nazýváno Městem malířů, není vůbec náhoda. Jeho kouzlu podlehli v minulosti velikáni jako Picasso, Derain, Dufy, Chagall, Matisse nebo Marquet. Ti všichni trávili čas v Collioure a zachytili město i charakteristickou krajinu okolo na svá plátna. 

Právě zde namalovali Henri Matisse s André Derainem své první fauvistické obrazy, které vystavili v letech 1905 - 1905 spolu s díly Marqueta, Vlamincka a Braqua.

Jemná směsice barev a světel katalánského přístavu byla inspirací k vytvoření významných obrazů, jakými jsou "Lodě v Collioure" (Derain) nebo "Otevřené okno v Collioure" (Matisse). S devatenácti reprodukcemi obrazů těchto dvou umělců se setká návštěvník při své procházce městem takřka všude, jsou na nárožích, schodištích i hradní zdi...  

Vraťme se však na začátek. Přístavní město Collioure leží v departementu Pyrénées-Orientales nedaleko hranic se Španělskem a žijí v něm necelé tři tisícovky obyvatel. Původně bylo založeno Féničany, v průběhu staletí se zde pak vystřídali Řekové, Římané,Vizigóti i Arabové.

Dominantou je kdysi templářský, později královský hrad z 12. století. Po rozprášení templářského řádu se stal majetkem mallorských a aragonských králů, kteří ho využívali jako letní rezidenci. Dnešní vzhled ovlivnila zásadní přestavba podle návrhu královského architekta Vaubana za Ludvíka XIV. Z jeho dílny pochází také zvonice v přístavu, sloužící jako maják pro zbloudilé námořníky. Na severní straně města zaujme pevnost st. Elme a na jižní Miradou

Skalnaté okolí, které chrání Collioure před severozápadním větrem zvaným Tramontana, zajišťuje výjimečné klima podpořené mnoha slunečnými dny v roce. Město je díky tomu zdrojem pohody a lákadlem pro odpočinek na písečných či oblázkových plážích, ale také na terasách místních restaurací a kaváren.

Collioure se stalo vyhlášeným centrem gurmánů. Světově proslulými jsou zdejší speciality jako například nasolené ryby, hlavně ančovičky připravené tradičním způsobem nebo vína s označením AOC (Apellation d`Origin Contrôlée - nejvyšší stupeň zákonné deklarace původu vína ve Francii).

Pochutnat si můžete na nepřeberné nabídce překvapivě chutných kombinací katalánské, francouzské a středomořské kuchyně, založené na místních surovinách - jmenujme třeba parilladas, paellu nebo cargolade.

A až občerstveni a plni chuťových vjemů vyrazíte za dalším poznáním této perly na jihu Francie, zcela jistě objevíte - například s pomocí dvanácti "snímků" umístěných v centru města - nové inspirativní pohledy na Collioure a loučit s ním se budete velmi neradi.     

Reklama

Výběr článků

Načítám