Hlavní obsah

Za tajemstvím šumavských kopců – Královský kámen

Novinky, Jan Kaše

Jedním z překrásných, ale zároveň i tajemných míst Šumavy je Královský kámen, čnící se do nadmořské výšky 1058 metrů. Je opředen řadou pověstí a podle jedné z nich zde v nitru hory spí královské vojsko, které pomůže naší zemi, až bude opravdu nejhůře.

Foto: Jan Kaše

Královský kámen - tajemné místo

Článek

Na horu Královský kámen můžete vyrazit například z malebné jihočeské obce Javorník. Zpočátku se možná trochu zapotíte při výstupu ke Klostermannově rozhledně, ale odtud je již další putování velice příjemné a můžete si vychutnávat půvab zdejších lesů a hlavně jejich nezapomenutelný klid.

Část dvou a půl kilometru dlouhé trasy, značené modrou turistickou značkou, vede podél nízké kamenné zdi, která vás zaujme pečlivostí, jakou byla postavena, pravděpodobně jako hranice pozemků. Je zajímavé, že uprostřed lesů si dal někdo takovou práci s tím, aby zeď působila důstojně.

Kaplička ve skále

Závěrečné stoupání zvládnete bez větších problémů. Na vrcholu se pak můžete obdivovat kapličce, která se zcela liší od ostatních sakrálních staveb tohoto druhu. Je totiž vytesána ve skále a datována do roku 1899.

Král se schoval ve skále

Podle jedné z legend měl český král utíkat se svou družinou před nepřátelským vojskem. Mezi Nicovem a Tejmlovem došlo k bitvě, kterou královské vojsko prohrálo a muselo rychle uprchnout.

„Hnal svého koně přes horský hřbet Ždánova, v těch dobách ještě porostlý divokými houštinami. Král se v nich ukryl mezi kameny, zatímco jeho doprovod prchal dál. Cizí vojska si v zápalu pronásledování ani nevšimla, že král zůstal vzadu," uvádí se na informační tabuli.

Od té doby se údajně tomuto místu říká Královský kámen.

Spící keltské vojsko?

Další z pověstí říká, že v nitru hory Královský kámen spí vojsko, které se probudí a vystoupí na zemský povrch v době, kdy bude národu hrozit úplná likvidace. Ano, je to naprosto stejné jako u bájného Blaníku.

„Nejedná se však pouze o Blaník, ale také o Oškobrh a řadu dalších, v nichž podle pověstí spí bájná vojska, která vyjedou zemi na pomoc, až bude nejhůř. Právě v době Keltů, kdy druidové otevírali brány do podsvětí, nacházíme počátek a podstatu blanických a dalších rytířů," uvádí autoři knihy Skrytá česká historie.  

Čarovné květy, poklad a zánik světa

Je zajímavé, že ke Královskému kameni se vážou ještě další pověsti, které spojují rostlinnou říši s ukrytým pokladem. Podle jedné z nich kvete poblíž kamene čarovný květ. Ten, kdo ho najde, získá obrovské bohatství, které je zde ukryto. Má to však jeden háček – květ se objeví pouze v den sv. Barbory, tedy 4. prosince.

O Valpuržině noci, která se odehrává z 30. dubna na 1. května a jež v dávné minulosti byla považována za magickou, se zde údajně zjevuje deska s letopočtem zániku světa. V určité době se odtud také ozývá zvuk hlásné trouby, který ohlašuje nebezpečí.

Máte pocit, že těch záhad a tajemností je na tak malé místo až moc? Určitě. Ale právě to dodává místu jeho magičnost a zároveň nahlodává naše myšlení a fantazii – co když na tom něco je?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám