Hlavní obsah

Za tajemstvím šumavských kopců - Kalovy

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad malebným a romantickým městem Sušice se v nadmořské výšce 727 metrů nachází vrch Kalovy, kam v dobách před rokem 1989 byl vstup přísně zakázán, neboť zde byl utajený vojenský prostor.

Foto: Jan Kaše

Hlavní budova muničního skladu

Článek

Každý, kdo jel před rokem 1989 po silnici ze Sušice na Strašín, si asi po dvou kilometrech nemohl nevšimnout, že v hustém lese po pravé straně se najednou vynořilo oplocení a výstražné cedule „Vojenský prostor, vstup zakázán“.

Zničil by výbuch Sušici?

Mezi lidmi se tehdy šuškalo, že celý kopec přetvořili vojáci k obrazu svému a vybudovali zde podzemní bunkry a obrovské muniční sklady. Bylo tam údajně skladováno tolik munice, že při jejím výbuchu by kamení zasypalo půl Sušice, říkalo se mezi sušickými občany.

„Byl to divizní muniční sklad, který nebyl příliš rozlehlý. Byla tam skladována pouze lehká pěchotní munice," uvedl osmdesátiletý podplukovník ve výslužbě, který si nepřál být jmenován. „Munice pro těžší zbraně a tanky byla uschována na jiném místě," dodal.

Panelová cesta a strážní domek

Co se tedy z bývalého vojenského prostoru dochovalo? Samozřejmě typická panelová cesta, která umožňovala vozidlům bezpečný výjezd a sjezd kopce.

Strážní domek se nachází asi 200 metrů od silnice, po levé straně panelové cesty. Proti němu stála budova, po níž zůstala pouze základová deska. Pravděpodobně se jednalo o zázemí pro obsluhu skladu. V trávě najdete i železobetonové zátarasy.

Asi sto metrů nad strážním domkem je největší dochovaná budova, kde  probíhalo nakládání či vykládání munice. Jsou zde patrné zbytky ramp a celkem šest dvoukřídlých dveří, které jsou bohužel uzamčené.

Kdo pečetil poslední?

Jenomže to není zdaleka všechno. Pod ochranou stromů a uměle navýšených valů se nachází další budova, která byla nejlépe skryta a objeví ji pouze zkušený pozorovatel.

Na střeše jsou zbytky dřevěných kůlů, které zřejmě nadzvedávaly maskovací síť, zabraňující případnému odhalení ze „vzduchu“. Pokud bylo něco důležitého ukrýváno v tomto prostoru, tak bylo právě zde.

Budova je rovněž uzavřena a u dveří je možné se na kovové ceduli dočíst, že pro pečetění mohly být použity pouze dvě pečetě s čísly 047791 a 065230, jejímiž majiteli byl pprap. Freund, por. Frodl. Datum posledního pečetění je 13. 4. 1988.

Překrásný výhled, studánka a zajímavé kameny

V současné době můžete bez omezení prochodit nebo projezdit na kole celý vrch Kalovy. Na jednom místě si tak můžete vychutnat i nádherný výhled na část Sušice, majestátně chráněnou Svatoborem.

Najdete zde i studánku, u které někdo zanechal hrneček pro žíznivého poutníka. Je nenápadná a přitom půvabná.

Jinde zase objevíte vyčnívající skálu, která je součástí jakéhosi kamenného kruhu. Při troše fantazie si dokážeme představit, že někdy v dávné minulosti zde byly vykonávány pohanské bohoslužby a možná i oběti.

Kopec Kalovy tedy není jenom bývalý vojenský prostor, kdysi zahalený tajemstvím, ale i kus krásné šumavské přírody, které se zde můžete plně oddat a nasávat její sílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám