Hlavní obsah

Za svatým Luciferem na divukrásnou Sardinii

Novinky, Vratislav Konečný

Na ostrově najdete všechno. Čisté moře, písčité i kamenité pláže, městský ruch i ticho klidných destinací. Památky a krásnou přírodu. Letadlem jste tu asi za 2 hodiny.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Protože se přistává v Cagliari, je hlavní město prohlídkově takřka na ráně. Předměstí jsou ošklivá, zrovna jako u nás. Historická část, obzvláště navečer a v noci, to je nádhera. Většina památek je soustředěna okolo bašty Saint Remy ve čtvrti Castello, nádherné vyhlídkové plošiny, z níž uvidíte podstatnou část starého města s přístavem.

Přes údolí stojí na pahorku katedrála Panny Marie, od ní vede naučná cesta končící v Luciferově kostele. Lucifer a kostel? Taky mě to překvapilo, ale má v kryptě i hrobku. Na místě jsem se dozvěděl, že to byl biskup působící zde ve 4. století př.n.l. Uctívají ho tu jako svatého.

Není kam spěchat, sedněte si na chvíli u kamenného zábradlí a pozorujte cvrkot pod sebou i kolem. Velmi zajímavé jsou obranné věže s odkrytým schodištěm, na něž na procházce narazíte. 

Neopomeňte místní gastronomii.  Výběr jídel je obrovský, zdejší kuchyně je velmi zdravá, víno vynikající. Když to zapijete vynikající domácí pálenkou „Fillu e Ferru“ neboli „Železný drát“, bude vám svět připadat neobyčejně krásný. Sardiňané jsou proslulí dlouhověkostí.

Čisté moře a nádherné pláže najdete na všech stranách ostrova. Třináctikilometrová písečná pláž Poetto u Cagliari je vyhlášená. Podobná  je o 30 kilometrů dál na východ u města Villasimius. Kamenité pláže s rozervanými skalisky, skalními okny v moři leží na západní, severní i východní straně ostrova. Nejznámější a nejoblíbenější je Costa Smeralda na severovýchodě.

Z divoké a málo osídlené oblasti se stal symbol luxusu, světáctví. Jsou zde starověké i středověké památky, těmi je Sardinie doslova prošpikována. Zajímavé jsou  tzv. nuragi, konické kamenné stavby, jichž je asi 7000. Narazíte i na hrady, menhiry, megality. Přes ostrov se převalily všechny středomořské civilizace, každá tu po sobě něco zanechala. A kdo se rád potápí, najde ráj i pod hladinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám