Hlavní obsah

Za Spejblem a Hurvínkem na zámek do Linhartov

Novinky, Alois Miarka
Aktualizováno

Kastelán zámku v Linhartovech Jaroslav Hrubý zahájí letošní sezonu se Spejblem, Hurvínkem, Máničkou a psem Žerykem. V neděli 25. května v deset hodin tyto oblíbené loutky otevřou brány zámku z druhé poloviny 16. století malým i dospělým návštěvníkům.

Foto: www.jeseniky-rodina.cz

Linhartovský zámek se stává stále více oblíbeným místem turistů a výletníků.

Článek

Na výzvu kastelána reagovali jeho příznivci z celé republiky a pro letošní originální výstavu zapůjčili do Linhartov přes šedesát loutek Spejblů, Hurvínků, Mániček a Žeryků.

Největší postavy zhotovily z kašírovaného papíru děti z výtvarného kroužku ve Městě Albrechticích, který Jaroslav Hrubý dlouhá léta obětavě vede. Obří Spejbl je vysoký 3,6 metru a jeho syn Hurvínek dorostl do výšky 2,5 metru. Pohádkové výstavy se účastní i Divadlo S+H z Prahy. Jednu zámeckou místnost zaplnila Marie Šlahařová z Vizovic, která sbírá nejen loutky, ale i knihy, kulisy a další informace o Spejblově rodině.

„Jsme rádi, že pozvání na výstavu přijala také významná scénárista a režisérka Šárka Váchová, která pro zámeckou expozici ze svého ateliéru zapůjčila loutky a dekorace z animovaného televizního seriálu Chaloupka na vršku. Tři zámecké sály zaplnila i dalšími bytostmi z českých Večerníčků, které děti tak dobře znají z její tvorby,“ dodal Jaroslav Hrubý.

V linhartovském zámku si přijdou na své i milovníci starých fotoaparátů, porcelánu a keramiky. Kdo má rád procházky zámeckým parkem, může se pokochat neuvěřitelným množstvím původních i zdaleka přivezených nebo ze semínek vypěstovaných rostlin a vzácných dřevin. Na nedávnou revitalizaci parku přispělo Město Albrechtice finanční částkou ve výši sedmi a půl miliónu korun.

Linhartovský zámek je zpřístupněn veřejnosti až do 28. října 2014, vždy o sobotách a nedělích. V červenci a srpnu je otevřen i v pátky, vždy od 11 do 17 hodin. Vstupné pro děti je 20, pro dospělé 40 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám