Hlavní obsah

Za princeznou do mníšeckého zámku i v únoru

Novinky, Jana Digrinová

Na neděli 1. února zámek v Mníšku pod Brdy připravil speciální prohlídky a otvírá i výtvarnou dílnu pro šikovné a tvořivé ruce. Děti si projdou zámek s princeznou Aničkou a na dospělé čeká speciální prvorepubliková prohlídka. Otevřeno je do 16.00 hodin.

Foto: Anna Čelouchová

zámek Mníšek pod Brdy

Článek

Děti přivítá na prohlídkách princezna Anička a dospělé vnučka paní hraběnky. Návštěvníky zavedou do krásných zámeckých komnat a navíc připojí i netradiční a poutavé vyprávění.  

Děti ani nedutají a oči mohou nechat jen na naší princezně Aničce. Má zlatou korunku a krásné bílé šaty s dlouhou vlečkou, kterou někdy budou moci i přidržet. To aby na ni princezně nikdo nešlápl. Anička vystoupila z pohádek a přišla si s dětmi o pohádkách vyprávět. Nějaké se k nám do zámku i zatoulaly, hádejte jaké?

„Rozárko, Rozárko,“ na koho princezna Anička volá?  Je to sova, možná uletěla z pohádky až do zámecké kaple. Pššt, slyšíte to řinčení zbroje? Že by rytíř z nějaké jiné pohádky, nebojíte se? Ale kdeže! Tenhle už je starý, zrezlý a vržou mu klouby. A vlastně je to už jenom duch. Ale kouzlit, to on ještě umí docela dobře. Dokonce vykouzlil armádu plnou malých skřítků. Víte jak? Přece písničkou.

Zazpíváte si s princeznou Aničkou taky? A zkusíte uhodnout všechny pohádky, které se tu před vámi ukryly? Když v každém pokoji jednu objevíte a v tom posledním se nenecháte zbaštit vlkem, tak vám na konci prohlídky zazvoní malá pohádková babička. Zazvonil zvonec a pohádek je konec, je to tak správně? Nakonec vás nemine sladká odměna.

Podíváte se na panenky v historických kostýmech a do Kouzelného sklepení nebo do výtvarné dílny na nádvoří. V tvořivém ateliéru si vyrobte pro radost památku na zámek. Můžete malovat hrnek, vybarvit sádrový obrázek zámku i obličej pohádkového skřítka nebo vytvořit malé strašidýlko podle vlastní fantazie. 

Výtvarná dílna se otevírá v neděli odpoledne. Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou je třeba si rezervovat. Začínají od 14:00 a 15:15 hodin. 

Pouze na objednání probíhají v neděli speciální kostýmované prohlídky pro dospělé, při kterých nahlédnete do soukromých pokojů posledních zámeckých majitelů. Bydleli na Mníšku ještě v době první republiky a právě do těchto časů se prostřednictvím této Prvorepublikové prohlídky s vnučkou paní hraběnky navrátíte.

Vnučka zámecké paní Terezie Kastové vám představí život své babičky a poví mnoho zajímavého, co se na běžných prohlídkách nedozvíte. Prohlídky s klasickým výkladem prvního i druhého okruhu zámku jsou nabízeny bez objednání od 11:10 do 15:50 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám