Hlavní obsah

Za pozorováním zvířat na safari nemusíte až do Afriky, stačí třeba do Francie

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pochopitelně každý zná naše safari ve Dvoře Králové, spojené se zakladatelem ing. Josefem Vágnerem, ale při cestách po Evropě se může hodit informace, že pozorovat zvířata z vlastního automobilu lze i ve Francii, kde kolem vás pobíhají obyvatelé afrických plání i severoamerických lesů a prérie je na dosah ruky.

Foto: Petr Hejna
Článek

Návštěva Safari de Peaugres může být příjemnou zastávkou při návratu z cest po Provence, či poznávání měst jako Lyon, Grenoble, nebo Valence, vzdálených hodinu jízdy. Atrakce se nachází v regionu Auvergne Rhône-Alpes, obsahujícím i část povodí Rhôny. Od té je safari park vzdálen jen pár kilometrů, cesta k němu vede do pahorků nad údolím řeky.

Safari na svých 80 hektarech nabízí dva okruhy - jeden pro cestu autem, druhý pěší, který představuje klasickou zoo. Variantu automobilem je možno absolvovat buď místním safari vozem, nejlákavější je ale projížďka okruhem vlastním automobilem.

První zastávka u výběhu slonů je ještě bezkontaktní, sloni jsou v uzavřeném výběhu. Zato po pár metrech již vám cestu křižují pštrosi, velbloudi, antilopy, později zebry a pakoně, tedy jedná se o africký okruh. Výběhy nosorožců a hrochů, zvířat nebezpečných, jsou stejně jako sloní plně uzavřené, ale umožňují dobré pozorování jejich obyvatel.

Severoamerická trasa na ploše 13 hektarů překvapí volně se u cesty povalujícími a procházejícími medvědy baribaly, stejně jako mohutnými bizony - jejich stádo čítá dvacet kusů. Medvědů je v tamních lesích třicet, takže setkání s nimi je doslova zaručeno, stejně jako trocha adrenalinu, když si zamíří rovnou k automobilu.

Podjezd pod silnicí u parkoviště vede do pěšího okruhu, kde je k vidění spousta šelem od vlků, tygrů, gepardů, lvů, hyen a psů hyenovitých po menší predátory jako rys nebo serval. Zvláštností je skleněný tunel pro pěší, na který občas velké šelmy vylezou, tak že je má návštěvník přímo nad hlavou.

Najdeme zde pochopitelně primáty, pavilon plazů, voliéry s papoušky, jezírko s pelikány a plameňáky, výběh žiraf a mnohá další zastavení.

Jedinečné jsou však dva spolu sousedící bazény, jeden určený vodním hrám tučňáků - těch je zde padesát, druhý pětici lachtanů. Pozorování jejich hravosti a dovednosti pohledem pod hladinu skrze sklo je nádherný zážitek.

O zvířata je zde viditelně dobře pečováno, mají dostatek životního prostoru, jedná se o neskonale přínosnější možnost pozorovat zvířata v přirozeném prostředí než drezúrované nebožáky v cirkuse. Paradoxně právě letos v srpnu v tomto parku řádili anarchisté, kteří na protest proti držení zvířat podpálili několik kiosků a jen zázrakem se oheň nerozšířil ve vyschlém terénu dál a nehrozil přes tisíc chovaných zvířat.

Safari je odborníky považováno za špičkové, je členem Evropského záchovného programu, cíleného na záchranu ohrožených druhů světové fauny - výsledků dosáhli například u levhartů sněžných, tygrů ussurijských i evropských vlků.

Doporučuji předem na níže uvedeném webu zjistit otevírací dobu safari - brána se otevírá pouze několikrát denně a pouze v určitou hodinu (nám se stalo, že jsme přijeli 10 minut po posledním vjezdu), levnou variantou ubytování v blízkosti je pět kilometrů vzdálený kemp (první z mnoha navštívených ve Francii, kde našince z krajiny chmelnic potěší krom bazénu točené pivo, věc jinak nevídaná). Pro změnu vinice lemují stráně údolí nad řekou v míře nebývalé, u ní ležící Champagne však není totožné s oním proslulým výrobou šumivého vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám