Hlavní obsah

Za panenkami do Přeštic

Novinky, Věra Kokošková

Od 2. července propůjčil Dům historie Přešticka oba své výstavní prostory porcelánovým panenkám Anny Šlesingerové. Stejnojmenná výstava se do Přeštic vrátila opět po osmi letech. Tu první však nepřipomíná ani v nejmenším.

Foto: Radka Süssová

Pozvánka na Porcelánové panenky Anny Šlesingerové

Článek

250 představovaných panenek ve velikosti od 4 do 80 cm je jen částí soukromé sbírky, která je výsledkem šestnáctileté práce Anny Šlesingerové, rodačky z Prahy, žijící od roku 1981 v Německu.

K výrobě uměleckých panenek se dostala víceméně náhodou, když hledala východisko z nezaměstnanosti. Jak sama říká, "metodou pokus omyl" se jí časem podařilo zúročit svůj výtvarný talent, technickou zručnost a lásku k ručním pracím. A to tak dobře, že začala vyučovat zájemce v hobby kurzech, a svými vlastními výtvory se úspěšně účastnit mezinárodních soutěží. Tento u nás dříve téměř neznámý obor přenesla i do Čech a založila soutěž "Česká panenka", která se dočkala celkem dvanácti ročníků.

Výstava v Přešticích zahrnuje základní typy panenek, jimiž se jejich autorka zabývá. Portrétní panenky, zhotovené podle fotografií, repliky historických panenek, z nichž například ty francouzské sloužily jako předchůdkyně módních katalogů, volnou tvorbu podle světových značek, a pak hlavně panenky, které jsou podle paní Anny "ideálem dětské krásy".

Výraz žádné z panenek se přitom neopakuje a často dokáže vyjádřit věrné emoce. Také veškeré jejich originální oblečení a oděvní doplňky z dobových materiálů pocházejí z dílny Anny Šlesingerové. Panenky jsou aranžovány do nejrůznějších scének a výjevů, přičemž detaily vybavení pokojíčků a obchůdků se starodávnou atmosférou berou dech.

Ne, nejsou to panenky na hraní. Ale svou krásou a dokonalostí oslovují malé i velké. A pokud máme brát vážně jejich tvůrkyni, že jde možná již o její výstavu poslední, pak máte nejvyšší čas navštívit Dům historie Přešticka. S panenkami se tu rozloučí 25. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám