Hlavní obsah

Za nebezpečnými tvory Rudého moře, avšak bez rizika

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následný text je určen především těm, pro které pobyt u moře není povalování se pod slunečníkem na pláži, ale zejména pro ty, kterým je blízká krása přírody. Mnohé, co nabízejí přírodopisné dokumenty, může vidět běžný turista na vlastní oči. Nesmí si však připadat jako pán tvorstva, ale mít respekt.

Foto: Petr Hejna

Nejjedovatější ryba světa - nebezpečný neplavec, chodící po dně

Článek

Nestačí však destinace jako Tunisko, Bulharsko, nebo Jadran (i když ten třeba v Dalmácii má také své kouzlo a lze tam mnohé pod vodou vidět - video). Pro našince je nejbližší částí života plného Indického oceánu Rudé moře.

Na poznávání mořských tvorů není potřeba být zdatným potápěčem, postačí výbava maska, šnorchl a ploutve. Celoobličejové masky nejsou určeny pro ponory ke dnu, slouží pro pozorování světa pod sebou z hladiny. V každém případě je nutností opatrnost a znalost živočichů. Krom nespočtu nádherných ryb doslova na dotek v moři žijí i potenciálně nebezpečné, pár rad neuškodí.

Nedávno bylo možno dočíst se o usmrcení člověka bodnutím trnuchy, v článku doprovázeném obrázkem trnuchy modroskvrnné. Tuto krásku často v Rudém moři potkáte, plavce však bodl jiný, větší druh této paryby. Avšak i tato se může bránit bodnutím ocasního trnu, když by na ni někdo šlápl, obecně je plachá, rychle odpluje a zahrabe se do písku.

Další příbuzný - parejnok elektrický, je teoreticky schopen svým výbojem způsobit bolest a menší šok, ale jelikož vzhledem k preferenci chladné vody pobývá u hlubokého dna, tak riziko kontaktu je minimální.

Zato oblíbený krasavec z čeledi ropušnic perutýn ohnivý je hojně se vyskytující rybou. Na konci vláknitých ploutví má žlázy, které při kontaktu vypustí jed. Ten není pro člověka smrtelný, ale opět dojde k šoku, vyloučeny nejsou dýchací potíže a silná, někdy až měsíce trvající bolest rozhodně zkazí zbytek dovolené.

Opravdu vyvarovat se je třeba doteků s vlajkovou lodí ropušnic, bizarním odrancem pravým. Tato nejjedovatější ryba světa je opravdové nebezpečí, ročně má na kontě až desítky mrtvých. Jsou to vesměs případy, kdy plavec stoupne na v písku ukrytou rybu, která naopak má ráda mělčí vodu. Jako u perutýna je nutné ihned máčet ránu v horké vodě, v tomto případě však je nezbytná rychlá aplikace séra, bolest prý vede až k přání amputace zasažené končetiny.

Jedem se brání i drobný plotos pruhovaný, případy úmrtí jsou však výjimečné. Co se týče démonizovaných murén, ty občas ukousnou prst nerozvážlivci, který je krmí, jinak i obrovská muréna jávská je bez podobných hloupostí pouhý atraktivní objekt k pozorování a fotografování.

Žádné nebezpečí nehrozí od jehlice choram, řídké případy usmrcení zmiňují náhodné probodnutí člověka na člunu tímto živým kopím při jejím výskoku při lovu. Ve vodě ji lze bez problému sledovat. Jen vyslovený hazardér či masochista se bude dotýkat ostnů ježovek, a jen bezohledný tupec korálových útesů - odměnou mu bude žahavá vzpomínka.

Silnější jed než kobra má plž homolice, i zde platí, že kdo pouze pozoruje, je v absolutním bezpečí. Jedovatost čtverzubců se ukrývá v jejich mase, čili nic nehrozí, ježík dovede poškrabat svými trny při dráždění.

Bodlok rudomořský pro změnu je vyzbrojen ostrou a tvrdou ocasní ploutví, při obraně svého území dovede bolestivě zranit.

Jen nerozvážný turista může doplatit na nepozornost a neopatrnost při setkání s vyjmenovanými tvory.

Nejobávanější predátor žralok se zde vyskytuje vzácně, letos po létech zaútočil právě na českého turistu, tato tragická příhoda však statisticky naopak prakticky absolutně vylučuje opakování případu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám