Hlavní obsah

Za lapky se vydejte do lesů na Drakově

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dávnými časy na téhle kupecké stezce lapkové přepadávali obchodníky a podle pověstí i některé shazovali ze skal. Teď na Drakově přijdete leda o penízky, které utratíte za nějakou tu dobrotu třeba od farmářů, nebo z grilu a pípy, či za řemeslný výrobek.

Foto: Archív spolku Přátelé Vrbenska

Jednou z atraktivit slavnosti Lapků z Drakova je možnost pozorovat, jak se co vyrábí. Kováři patří k tradičním účastníkům akce.

Článek

Na lesní slavnost Lapků z Drakova v Biskupských lesích v Jeseníkách se vydejte o víkendu 23. a 24. července.

Nebudete zklamaní, pořadatelé ze spolku Přátelé Vrbenska připravili rozmanitou nabídku pro každého, od dětí až po stoleté. Třeba v sobotu odpoledne můžete sledovat pokusnou tavbu železa v replice středověké dřevouhelné huti, po oba dny pak obdivovat kumšt řezbářů, kovářů a dalších zručných řemeslníků.

„Na Lapky z Drakova přijíždějí návštěvníci nejen z blízkého okolí, ale doslova z celé republiky a někdy i ze zahraničí. Máme každý rok docela obtížný úkol posunout laťku ještě o kousek výše, aby se sem lidé rádi vraceli a chtěli se pobavit právě s námi. Nabízíme zábavu, hru, soutěže i nové poznání, hlavně ale přátelskou sousedskou atmosféru,“ řekl předseda spolku a radní Vrbna pod Pradědem Karel Michalus.

Podle něj je právě spokojenost lidí nejlepší odměnou početnému šikovnému týmu lidí, členů spolku, kteří Lapky i další významné akce na Vrbensku pořádají. A to od jara až do Silvestra.

Děvčata a kluci mohou putovat údolím s Vandrovní knížkou a hledat zlatý poklad lapků. Z osmi stanovišť musí objevit alespoň pět, třeba získat razítko zlatokopa Henryho nebo vodníka a černokněžníka či pastýře Gilla. Nebude chybět zlatá kuželna lesních skřítků, u Slučího potoka vodník s vílou. V neděli se bude soutěžit o Drakovského plaváčka.

Děti i dospělé potěší rytířské umění členů spolků Arma Ferre, Arcus, Agripa, Burmistři či katovny Ordál. K dobré pohodě budou hrát místní oblíbené kapely Řebřiňák a Škrpál, lesní trubači z Jeseníku či skupina Kelt Grass Band ze Stránského a bluegrass country kapela East-West. V neděli zahraje skupina Letokruhy z Přerova a vrbenský Semtamtón.

Na Drakov se dostanete pěšky či na kole z Mnichova či z Rejvízu, autem pak ze státní silnice Vrbno pod Pradědem – Zlaté Hory. Parkuje se na louce nad Drakovem. Odtud se můžete svézt speciálním vláčkem až do centra dění. Spolek Přátelé Vrbenska navíc zajistil dopravu minibusem. Odjíždí od Sklárny Tomi v centru Vrbna od 9 do 16 hodin každou půlhodinu, zpět, opět v intervalu 30 minut, bude vyjíždět z Josefského hamru: v sobotu od 9.15 do 20.15 hodin, v neděli do 17.15 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám