Hlavní obsah

Za krádež zbraní v muničním skladu ve Vrběticích obvinila policie osm lidí

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nedovoleného ozbrojování obvinil před několika dny vyšetřovatel krajské kriminální policie ve Zlíně osm lidí. Všichni se měli podílet na krádeži a distribuci poškozených zbraní z areálu muničního skladu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku.

Foto: Policie ČR

Výstražná pásku okolo areálu ve Vrběticích.

Článek

„Vyšetřovatel předal případ Okresnímu státnímu zastupitelství ve Zlíně s návrhem na podání obžaloby. Sedm mužů a jednu ženu obvinil z trestného činu nedovolené ozbrojování, některé z osob navíc z trestného činu krádeže a podílnictví. Nejvyšší trest, který některým z obviněných hrozí, je až osmileté odnětí svobody“ informovala ve středu 18. července krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.  

První obvinění v této kauze padla už v červenci roku 2017, pár týdnů po tom, co policisté zjistili, že do vrbětického areálu někdo neoprávněně vnikl a poškozené a zrezivělé zbraně a jejich části, které prošly v roce 2014 výbuchy, ukradl. „Vyšetřovatel tehdy obvinil dva muže z okresu Uherské Hradiště z trestného činu nedovolené ozbrojování,“ řekla Javorková.

Vyšetřování případu pokračovalo a krajští kriminalisté postupně zjistili, že do případu byly zapojeny další osoby. Na jaře 2018 vyšetřovatel rozšířil trestní stíhání dvou již obviněných mužů a zároveň obvinil dalších šest osob, které ukradené zbraně a jejich části od dvojice mužů kupovali, uváděli je do provozu a dál přeprodávali.

„Obvinění, mezi nimiž je i jedna žena, jsou ve věku od 24 do 55 let a pocházejí z okresů Uherské Hradiště a Vsetín. Všechny osoby jsou obviněny z trestného činu nedovolené ozbrojování, dva muži navíc z trestného činu krádeže a další dva muži a žena navíc z trestného činu podílnictví. Čtyři obvinění už byli v minulosti trestáni za majetkovou trestnou činnost, dva z nich jsou za krádež v podmínce,“ poznamenala policejní mluvčí.

Při domovních prohlídkách kriminalisté našli jak několik kompletních samopalů, tak i neúplné zbraně, části samopalů a náboje. 

Vrbětický muniční areál je velmi rozsáhlý areál, který se rozprostírá v nepřehledném a náročném terénu. Podle vyjádření policejní mluvčí dva muži neoprávněným vniknutím do rizikové areálu, kde je stále ještě velké množství nevybuchlé a nestálé munice, velmi riskovali své zdraví a životy. Policie ČR přijala v souvislosti s neoprávněným vniknutím do areálu opatření na úseku posílení fyzické i technické ostrahy areálu.

Ve vrbětickém muničním areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt, sklad č. 12, explodoval 3. prosince s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn, obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám