Hlavní obsah

Za Josefem Ladou do Hrusic

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Josef Lada (* 17. prosince 1887 - † 14. prosince 1957) neexistuje u nás snad nikdo, kdo by si nevybavil kouzelné ilustrace dětských knížek, ale i mnoho jejich textů.

Foto: Jan Řehounek

Hrusice

Článek

Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války by bez Ladových černobílých obrázků nebyly dokonalé, výpravy řady filmů daly mnohým pohádkám neopakovatelnou atmosféru.

Pocházel ze čtyř dětí v chudé ševcovské rodině. Učil se malířem pokojů, ale tato práce byla pro něj příliš namáhavá, proto se nakonec vyučil knihařem-zlatičem.

Jako půlroční chlapec upadl na knejp a poranil se. Protože viděl jen na jedno oko, chybělo mu prostorové vidění. Právě z tohoto handicapu se zrodil jeho vyhraněný kreslířský styl.  

V roce 1904 mu týdeník Máj uveřejnil dvě kresbičky. Protloukal se jako kreslíř a karikaturista. Na třetí pokus byl přijat k řádnému studiu na Uměleckoprůmyslové škole, jenže žáci této školy nesměli publikovat, takže neměl z čeho žít. Navíc ho předměty nebavily, a tak po půl roce ze školy odešel.

Uchytil se jako ilustrátor knížek, především pro děti. Ilustroval četné knihy Jaroslava Haška, Josefa Štefana Kubína, Karla Havlíčka Borovského a dalších spisovatelů. V oblasti výtvarného umění vytvořil asi 550 volných obrazů a okolo 15 tisíc ilustrací. Za svoje dílo obdržel v roce 1947 titul národní umělec.

Příběhy svých knih zasadil do prostředí rodných Hrusic a okolní krajiny a zabydlel je zdejšími lidičkami, zvířátky a pohádkovými bytostmi (Kocour Mikeš, Bubáci a hastrmani, O chytré kmotře lišce, Straky na vrbě, Nezbedné pohádky…)

Obec Hrusice si svého rodáka váží a dělá vše pro to, aby nebyl zapomenut. Mají tu několik informačních panelů pojednávajících o Hrusicích a okolí s citacemi z Ladových knih o jednotlivých místech, naučnou dvacetikilometrovou Cestu kocoura Mikeše, Památník Josefa Lady s expozicí věnovanou jeho životu.

Josef Lada a jeho obrázky se stali synonymem pro poetické ztvárnění českého venkova, přírody, Vánoc…

Reklama

Výběr článků

Načítám