Hlavní obsah

Za hory, za doly je krásný kraj, Orlickým podhůřím od věků zván

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí přivedl v sobotu 1. června milovníky přírody na trasy dálkového pochodu kouzelnou krajinou Orlického podhůří s historickými památkami království českého.

Foto: Stanislava Dvořáková

Sluníčko se dneska smálo, šmoulí partu vylákalo a že slaví dětský den, oznámili lidem všem!

Článek

Již po třiačtyřicáté se zásluhou obětavých členů Klubu českých turistů v Ústí nad Orlicí vydalo 471 mladých i dříve narozených milovníků přírody na označené trasy vedoucí krajinou předhůří Orlických hor.

Po pěších trasách okolí Ústí nad Orlicí se vydalo 120 turistů, z nichž 15 km absolvovalo 91 účastníků, 25 km 13, 35 km 6 a 50 km vedoucích až na Vilámovský kopec, Vyvažadla a Zhořský kopec si vybralo 10 pochodníků.

Součástí tradičního pochodu jsou i vybrané cyklostezky a silniční trasy, kdy délku 25 km si vybralo 11 cyklistů, 50 km 43, 75 km 1 a 100 km s prohlídkou památných míst Orlickoústecka 8 jezdců.

Náročnou 40 km trasu MTB pro zdatné sportovce v kombinaci silnic a lesních cest, rovin i stoupání, absolvovalo 12 cyklistů.

Na nejoblíbenější, spíše vycházkovou trasu, 7 km se soutěžemi a hrami v pohádkovém stylu vyšlo 120 členů celých rodin. Tato "Šmoulí stezka" vedla na chatu KČT Hvězda na Andrlově chlumu a zpátky kolem Tiché Orlice do cíle v restauraci u Malinů.

Sobotní den 1. června, který je i svátkem Dne dětí, podpořil tak nejcennější dárek, a to příjemnou společnou rodinnou atmosférou. Příběhy malých, chytrých skřítků spokojené šmoulí rodiny přinesly řadu dobrodružství. Taťka Šmoulín pověřil sličnou Šmoulínku, aby účastníky provázela jejich Šmoulím rájem. Jen stále mrzutý Šmoula, zvaný super moula, se snažil tuto cestu rájem něčím znepříjemnit.

Přesto strmé stoupání Řehořovým dolem všichni členové rodin bez rozdílu věku zdárně zvládli a odměnou jim byl doušek pramenité vody z Poustevníkovy studánky. Přidali se i další číhající poustevníci, kteří připravili nejedno překvapení, i soutěže za sladké odměny.

Na rozcestí "U staré Oustí" zahradní specialista šmoulí rodiny Farmář připomněl nešťastnou událost smrti sedláka vedoucího býka na porážku, připomínající kříž "U zabitého" a pro rozveselení představil šmoulí domečky z hub a kamenů a přidal soutěž v poznávání rostlin.

A to již šmoulí Koumák lákal pochodníky na lesní cestu vedoucí k rozhledně "Stříbrné krasavici" s výhledem na třetinu království českého. Šmoulí Mlsoun se přidal nabídkou zdaleka vonících opečených buřtíků na ohýnku před chatou Hvězda.

Na zpáteční cestě poslední soutěž o znalosti města byla před zavřenou nejstarší ústeckou hospodou "Na Mendriku", jejíž jméno je odvozeno od jména majitelky Litomyšlského panství španělského původu - Mendrique de Lary.

Závěr trasy vedl cyklostezkou kolem Tiché Orlice, kde se členové šmoulí rodiny Fešák a Silák naposledy blýskli svou vynalézavostí a vypluli z rákosí na loďkách, které převezly účastníky zpět do reálného světa současnosti.

Udělení diplomu a medaile v cíli bylo pak velkou radostí pro malé a pro jejich rodiče příjemnou upomínkou na prožitý krásný den.

Reklama

Výběr článků

Načítám