Hlavní obsah

Za Habsburky na Zákupy. Byla doba „temna“ opravdu tak temná?

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

S Habsburky na českém území je bytostně spjatý zámek v Zákupech (Reichstadt) u České Lípy. Donedávna se mu návštěvnicky moc nedařilo, nyní jen vzkvétá. Pomohla nová expozice i nový kastelán a jeho tým.

Foto: npú

Habsburská rezidence v Zákupech

Článek

S Habsburky jsme vždy spojovali dobu „temna“, útisku českého živlu, zašlapávání české státnosti. Ono to bylo trochu jinak, fámotvorcům se to údobí od šarvátky na Bílé hoře, z níž se stala národní tragédie, po rozpad monarchie hodilo ideologicky do krámu. Habsburky si vybrali na trůn Češi.

Od dávných dějin rozhádaní, nejednotní, nabízející korunu komukoli, jen aby to vyhovovalo zájmům šlechty, taky povětšinou německé.

Habsburské letní sídlo v Zákupech hrálo v naší historii významnou roli, významnou roli hrál i poslední korunovaný český král Ferdinand I. (jako český a uherský král Ferdinand V.), muž nepohledný, s velkou hlavou, typickým odulým rtem byl pro antimonarchisty terčem posměšků a poukazem na degeneraci rodu.

Ferdinand nebyl trouba

Ferdinand zvaný Dobrotivý a jeho manželka Marie Anna Savojská Zákupy opravdu milovali. Za jeho vlády monarchie vzkvétala, nevedl žádnou válku, podporoval průmysl, železnici, povolil výkup z roboty, snížil délku vojenské služby. Trpěl epilepsií, to ho diskvalifikovalo.

Zákupy mu vzdávají hold svou expozicí, zámek, který se zdá skromným sídlem, vás překvapí rozlehlými pokoji s množstvím mobiliáře. Připomenete si i předhabsburskou dobu, zámek patřil Napoleonovu synovi Orlíkovi, který měl predikát vévoda zákupský. Na svůj majetek nezavítal, zemřel v 21 letech na tuberkulózu.

Habsburská rezidence

Zámek několikrát navštívil i císař František Josef I., výročí jeho smrti (letos uplyne 100 let) si připomínáme. Ve světle různých akcí ke Karlovi IV. se na císaře zapomíná. Nemělo by se, řídil monarchii velmi dobře, bohužel se nechal zatáhnout do války.

Od 1. června jsou na Zákupech zpřístupněny místnosti, ve kterých dříve byly depozitáře. Pokoje připomenou pobyty císaře Františka Josefa I. (ložnice a pracovna), ale také jeho syna korunního prince Rudolfa (spáchal sebevraždu) s manželkou Štěpánkou Belgickou (salon a lovecký pokoj), kteří v Zákupech také několikrát pobývali.

Výklad o arcivévodkyni Marii Tereze z Braganzy, nevlastní matce následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, jíž bude věnován závěr prohlídky, tak uzavře historii Habsburků na zámku. 

Ferdinand se tu oženil s hraběnkou Žofií Chotkovou. Po smrti císařova syna Rudolfa nastoupil jako následník na trůn. Jeho vražda v Sarajevu v roce 1914 rozpoutala světovou válku, ale konflikt byl na spadnutí již roky předtím, hledala se jen záminka.

Místnosti s příběhem

Instalační práce provádí za NPÚ, ÚPS na Sychrově autor expozice Mgr. Vladimír Tregl a za správu státního zámku Zákupy kastelán Mgr. Petr Weiss, který ke zrealizovaným změnám dodává:

„Jsem velice rád, že se nám podařilo zpřístupnit další prostory a ukázat tak návštěvníkům, jak zámek v době své největší slávy skutečně fungoval. S kolegou Vladimírem Treglem jsme zastánci stylu ´prohlídek s příběhem´, snažíme se, aby prostory byly historicky autentické, ale zároveň, aby nesly příběh svého majitele či uživatele. Do prostor navíc instalujeme předměty denní potřeby, nechceme, aby si návštěvník odnesl pocit, že ubytovaná návštěva zde pouze seděla na pohovce či spala.“

Reklama

Výběr článků

Načítám