Hlavní obsah

Za černou madonou do růžových skal Montserratu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magické, legendou opředené poutní místo nebo také národní hora hrdých Katalánců - to je Montserrat, dorůžova zbarvená skalní lokalita s benediktýnským klášterem jakoby pověšeným mezi nebem a zemí a především Pannou Marií Montserratskou, černou madonou ve zlaté komoře nad oltářem chrámu.

Foto: Dana Ehlová

Montserrat - magické, legendou opředené poutní místo nebo také národní hora Katalánců - dorůžova zbarvená skalní lokalita s benediktýnským klášterem.

Článek

Něco málo přes třicet kilometrů od Barcelony vzdálený Monserrat přitahuje pozornost už z velké dálky. Překvapuje viditelností ze všech světových stran i svým tvarem připomínajícím ostří ozubené pily, což také vysvětluje její název, který znamená zubatá, popř. vyřezaná hora.

Části hory, jejíž nejvyšší bod Sant Jeroni leží 1236 metrů nad mořem, jsou opravdu jako vytvarované pomocí pily. Básník Verddaguer prý dokonce přirovnal Montserrat k vyřezaným andělům. Podobně úchvatné pohledy se však naskýtají i ve směru od kláštera nebo z vrcholových částí skal nad ním.

První písemná zmínka o Montserratu pochází z roku 888. Rokem 945 je pak datován dokument svědčící o založení kláštera Santa Cecilia. Samostatným opatstvím se stal v roce 1409, o šedesát pět let později pak začala výstavba gotického kláštera. Dnes se klášterní areál skládá z mohutných až osmipatrových budov, v nichž je mimo jiné muzeum s díly El Greca, Caravaggia či Picassa nebo knihovna s třistatisícovým knižním fondem a mnoha jinými vzácnostmi.

Cílem většiny návštěvníků a poutníků je však především bazilika vysvěcená roku 1592 a v ní nad oltářem umístěná zlatá komora s Pannou Marií Montserratskou - černou madonou Moneretou.

Podle legendy ji objevil biskup s místními pastýři ve skalní jeskyni, ale jeho záměr přenést sochu do města Manresy nevyšel, neboť ta najednou ztěžkla natolik, až procesí pochopilo, že chce zůstat ve zdejších horách. 

Ať jste věřící či nikoliv, už samotné stoupání vzhůru po schodišti k černé madoně s jezulátkem a koulí, symbolem vesmíru, v pravé ruce ve vás navodí atmosféru mimořádnosti. Navíc toto setkání možná později pomůže splnit tajné přání...

Nestane-li se tak, určitě ve vás zůstane pocit, že jste pro naplnění udělali úplně vše. Zážitkem je ovšem i možnost podívat se z těchto míst do mohutné, více než 68 metrů dlouhé a 33 metrů široké lodi kostela.

Další velkou raritou Montserratu je chlapecká pěvecká škola Escolania, existující už od 13. století, zřejmě nejstarší instituce svého druhu v Evropě. Těleso se v současné době podílí na liturgických slavnostech, je mezinárodně velice uznávané a koncertuje po celém světě. Především však všichni členové sboru zde obdrží hudební i všeobecné vzdělání na mimořádně vysoké úrovni.

Duchovními zážitky ovšem pobyt na Montserratu zdaleka nekončí. Stačí vystoupat po turistické stezce nebo jednoduše nasednout na lanovku, značně připomínající naši petřínskou, a vyjet nad areál kláštera mezi vrcholky růžových pískovcových skal, jimž vévodí Sant Jeroni.

Objevíte nádherné vyhlídky, tajemné jeskyně poustevníků, osamělé kapličky jako třeba Sant Miguel i velký kříž na skalním ostrohu, od něhož spatříte celý klášterní komplex z ptačí perspektivy. K tomu vám bude vonět všudypřítomný rozmarýn spolu s dalšími místními bylinkami a dojem z návštěvy katalánské národní hory dostane další rozměr.  

Reklama

Výběr článků

Načítám