Hlavní obsah

Z Ruprechtického Špičáku uvidíte málo známé Broumovsko

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhezčí výhled na Broumovskou kotlinu je z rozhledny na Ruprechtickém Špičáku (880 m. n. m), nejvyšší kóty Javořích hor. A je na co se dívat. Celoročně otevřená rozhledna na hraničním hřebenu skýtá skvělé rozhledy do Česka i Polska.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled do Polska

Článek

Javoří hory (nebo také Vraní hory) jsou téměř neznámé, zapomenuté. V zimě tu občas potkáte běžkaře, i menší sjezdovka se najde. Pokud si potřebujete vyčistit hlavu, vydejte se na hřebenovku. Z Ruprechtic přes Špičák a střídavě nahoru a zase dolů, s ne moc velkým převýšením do Janoviček a potom do Broumova.

Železná věž na vrcholu Ruprechtického Špičáku nabízí z vyhlídkové plošiny pohledy na Soví hory v Polsku, Broumovské stěny nad Broumovem, městem s nádherným benediktinským klášterem. Orientační tabule umožňují se vyznat v okolních obcích a vrších. Po levé ruce vykukují vršky Teplicko-adršpašských skal.

Při dobré viditelnosti uvidíte Krkonoše a Orlické hory, Hrubý Jeseník jsem na obzoru neobjevil.

Na Broumov je také hezký výhled od kaple Hvězda nebo z vyhlídkové terasy stejnojmenné restaurace postavené v alpském stylu na hřebeni Broumovských stěn. Od kaple sestupuje k Broumovu lesem cesta, jde o příjemnou procházku, výstup je již horší. Hřebenovka od Hvězdy směrem k Polici je značně frekventovaná, cestou uvidíte bizarní skalní útvary.

Benediktinský klášter v Broumově byl jedním z největších u nás, je s podivem, že zdejší opat využíval pražský komplex na Markétě v Břevnově jako rekreační objekt, když potřeboval vyřídit v Praze církevní záležitosti. V klášteře můžete spatřit v refektáři kopii turínského plátna, podzemí zaplnily mumie z krypty vambereckého kostela. Na kraji města stojí nejstarší dřevěný kostel na našem území.

Dientzenhoferovské kostely

Pokud se kostelů týká, v broumovském výběžku stojí devět, většinou zdevastovaných barokních klenotů pocházejících z dílny Kyliána a Ignáce. Dientzenhoferů. Nejsou peníze ani na jejich pořádné zabezpečení, přitom nahromadění takového množství staveb o význačného barokního stavitele je zcela ojedinělé. 

Zajímavý je klášterní kostel v Polici nad Metují, jehož význam zatlačilo založení broumovského kláštera. V Polici najdete muzeum stavebnice Merkur.

V nedalekých Teplicích nad Metují stojí výjimečná památka - poustevna s poutním kostelem a rajskou zahradou. Jde se o bývalou kongregaci bratrů poustevníků sv. Ivana, která existovala jen v 18. století a pouze v Čechách.

Broumovské statky

Specifickými stavbami Broumovské kotliny jsou statky, které založili ve 13. století kolonisté z Durynska. Hospodářské usedlosti jsou známé jako francký dvorcový statek, s charakteristickými štíty a výklenky u vstupních portálů.

Většina jich po válce byla poničena, na Broumovsku bylo značné sudeťácké hnutí, proti bojůvkám ordnerů musela zasahovat armáda a četnictvo s pomocí obrněných vozů. Zfanatizované obyvatelstvo zaplavilo Broumovsko prapory s hákovým křížem a bouřlivě vítalo „návrat do Říše.“

Po vysídlení se statky rozpadaly, řadu se podařilo zachránit díky chalupářům v posledních desetiletích.

Reklama

Výběr článků

Načítám