Hlavní obsah

Z ruiny mezi varhanní skvosty aneb Záchrana královského nástroje v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Z „ruiny“, která nehrála desítky let, se teď na kůru Husova sboru v Dobrušce skví nástroj historicky těžko vyčíslitelné hodnoty. Koncertem pro dárce se v sobotu 7. listopadu uzavřela jedna velká kapitola, v níž spojili své síly lidé, kterým není lhostejný stav památek v regionu pod Orlickými horami.

Foto: Vojtěch Podstavek

Nadšení dárci se prostřednictvím Lukáše Koblásy seznamují se zachráněnými varhanami v Husově sboru v Dobrušce.

Článek

Koncert pro dárce se stal odměnou pro všechny – iniciátora, organizátory, dárce a další, kteří neodmítli pomoci nebo poradit. Dárců bylo dokonce tolik, že koncerty musely být dva.

Sváteční atmosféru prvního z nich umocnila přítomnost místopředsedy vlády ČR Pavla Bělobrádka, náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Karla Janečka, starosty Dobrušky Petra Tojnara i starostky obce Přepychy Zdeňky Seidelové, kde v kostele sv. Prokopa čeká na opravu další nástroj.

Během jediného roku se zcela nečekaně podařilo shromáždit více než šest set tisíc korun a unikátní nástroj je dokonale připraven pro doprovod liturgií a používání při koncertech. Důkazem byla hudba Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Johanna Sebastiana Bacha, Ference Liszta a francouzského skladatele Léona Boëllmanna, která dárcům zněla v provedení iniciátora záchrany nástroje Pavla Svobody a studenta Lukáše Koblásy.

Pojďme si v krátkosti připomenout, co se v uplynulých dvanácti měsících událo: Na situaci upozornil Mezinárodní hudební festival F. L. Věka koncertem Praque Cello Quartet, který se uskutečnil 19. října 2014. Zájemci se mohli seznámit se stavem nástroje a domů si odnášeli lístek s číslem sbírkového konta. Už 23. října přispěl první dárce a k 31. prosinci bylo na kontě 13 300 Kč.     

Mezitím došlo k oslovení varhanářských firem, aby podaly nabídky. Pro realizaci opravy byl vybrán Robert Ponča z Krnova.

Žádosti o dotace směřovaly na Nadaci ČEZ, Královéhradecký kraj, město Dobruška a Královéhradeckou diecézi Církve československé husitské.

23. ledna se uskutečnila schůzka „záchranářů“, kteří se rozhodli oslovit veřejnost s tzv. adopcí varhanních píšťal. Celkem 999 píšťal bylo rozděleno podle velikosti a „oceněno“ na 300, 500, 700 a 1000 Kč. Mimo to připravil dramaturg MHF F. L. Věka benefiční cyklus Koncerty pro varhany, jehož výtěžek směřoval na pomoc nástroji.

V průběhu letošního jara začaly přicházet radostné zprávy, že na základě žádostí přispěje na opravu Nadace ČEZ (125 tis.), Královéhradecký kraj (144 tis.), město Dobruška (50 tis.) a CČSH (70 tis.).

V jarních měsících se naplno rozběhla adopce píšťal – v březnu přispělo 56 a v dubnu 55 dárců, konto neustále narůstalo. Každý „adoptivní rodič“ obdržel darovací smlouvu a grafický děkovný list s uvedením zachráněné píšťaly nebo píšťal.

Koncerty pro varhany přinesly téměř 50 tisíc Kč a vystoupili na nich varhaník Jaroslav Tůma, herec Josef Somr, kytarista Lubomír Brabec, houslista Václav Hudeček, cembalista Martin Hroch, dále „domácí“ Dobrušské žesťové sdružení, ženský pěvecký sbor Vlasta a žáci hudebního oboru ZUŠ.

10. června přijel do Husova sboru v Dobrušce z Krnova varhanář Robert Ponča a začal rozebírat zdevastovaný nástroj tzv. „do šroubku“, aby ho po generální opravě v pátek 6. listopadu předal znovu do užívání.   

A jména těch, kteří se nejvíce zasloužili? Pavel Svoboda, Dana Friedová, Stanislav Kupka, Dana Ehlová, Lukáš Koblása, Luboš Řehák, spolu s nimi Náboženská obec Církve československé husitské v Dobrušce s farářkou Erikou Oubrechtovou a samozřejmě varhanář Robert Ponča. 

Zbývá jediné: aby varhany hrály co nejčastěji a přinášely radost co největšímu počtu lidí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám