Hlavní obsah

Z rozhledny Milíř je nádherný výhled do polabských dálav

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominantou malé obce z 1400 obyvateli Vysoká nad Labem je krásná nová rozhledna Milíř nazvaná podle stejnojmenného protáhlého kopce, jehož nejvyšší bod je 285 metrů nad mořem. Z rozhledny je pěkný pohled do Polabí.

Foto: Josef Zajíc

Rozhledna Milíř v obci Vysoká nad Labem 22.3.2014. Výška 31m . Šestiboká dřevěná plošina ve výšce 27m.

Článek

Obec Vysoká nad Labem vznikla v hluboké minulosti na levém břehu Labe, nedaleko soutoku řek Labe s Orlicí. První zmínka pochází z roku 1073 v souvislosti s Opatovickým klášterem, jemuž výnosem krále Vratislava II. obec patřila.

Na protáhlém kopci Milíř již jedna rozhledna stála v třicátých letech minulého století. Podle Mimořádného zpravodaje obce Vysoká nad Labem byla stará rozhledna postavena ze smrkové kulatiny do výše 30 metrů. Stržena byla pravděpodobně v roce 1948.

Myšlenka postavit novou turistickou dominantu obce vznikla v roce 2005. Aby se nápad mohl realizovat, bylo založeno místní občanské sdružení a cesta od myšlenky k realizaci začala.

Na jaře 2010 byla stavba zahájena. V základech stavby je 300 tun betonu a 7 tun oceli, aby konečná stavba byla vyvážena. Rozhledna je ve výsledku unikátní trojboká stavba ze dřeva, oceli a litého betonu, jediná svého druhu v České republice. Celkové náklady na stavbu nepřesáhly 5 miliónů korun.

Slavnostně pro veřejnost, podle místních záznamů, byla otevřena 12. října 2013 ve 14 hodin. Od té doby rozhledna čnící do výše 31 metrů je hojně navštěvovaná turisty. Zájemcům, kteří si v tomto období zakoupí v sobotu nebo v neděli lístek za 20 korun, děti a důchodci polovic, vyjdou po 144 točitých, ocelových schodech na šestibokou dřevěnou plošinu, se odhalí krásné pohledy a rozhledy na okolní krajinu.

Směrem na jihozápad uvidí Elektrárnu Opatovice a téměř jižním směrem zahlédnou ve vzdálenosti 8,5 km Kunětickou Horu (307 m. n. m. ), která je další dominantou Polabí.

Rozhledna je dostupná MHD z Hradce Králové autobusem č. 18 a 20. Je do začátku plné sezóny otevřena pouze v sobotu a v neděli od 13 do 17 hodin. Podmínkou je dobré počasí.

Jarní sezóna tu bude odstartována 19. dubna, kdy by mělo být hotovo veškeré zázemí, občerstvení, dětské prvky a elektronické odbavování.

Reklama

Výběr článků

Načítám