Hlavní obsah

Z rozhledny Čáp máte jak na dlani značnou část teplického skalního města

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko osady Skály, kde se nad zámečkem Bischofstein zvaným mezi lezci a trampy Bižík tyčí zřícenina hradu Skály s výtečnou vyhlídkou, postavili rozhlednu na Čápu. Rozhledna se svými 787 je nejvyšším místem v Adršpašsko-teplických skalách. Region Kladské pomezí je velmi zajímavý a atraktivní.

Foto: Vratislav Konečný

Skalní branka pod Čápem

Článek

Čápa přivezl vrtulník

Odbočka po zelené značce se stáčí do lesa před sjezdem na obec Skály, projdete se pár set metrů lesem, vyjukne mýtina s chalupami a nově budovaným penzionem a někde na vrchu nad vámi po pravé straně má být Čáp. Je tam, po zhruba půl kilometru se zelená točí mezi skály do lesa, prolezete pod malou pískovcovou brankou.

Kolem jsou nádherné šutry porostlé smaragdovým mechem, bujné borůvčí slibující tmavomodrou úrodu, a už jen protažení se mezi skalkami pod rozhlednu. Čáp je to malý, pouhých 13 metrů vysoký, ale přehlédnete z něj značnou část pod vámi se ukrývajícího se pískovcového města.

Obnažených bloků k vidění moc není, většina je utopená v borovicích, ale i tak je výhled nádherný. Rozhlednu usazovali na skalní plošinu za pomocí helikoptéry, tahat mezi skalisky jednotlivé komponenty by možná zvládli trpajzlící z pohádky Ať žijí duchové, ti ale k dispozici nebyli. Samozřejmě že něco se vynosilo v rukách, ale podstatná část šla letecky.

Opomíjené Broumovsko

Kolem se rozprostírá nádherné Broumovsko, v kotlině okolo města Broumova s obnoveným klášterem se nachází unikátní skupina kostelů postavená podle návrhů Dietzenhoferů, šlechty mezi barokními architekty, bohužel téměř všechny ve stavu víc než žalostném. 

Výběžek trochu opomíjený, leč krajině i architektonicky nádherný, statky broumovského typu jsou unikáty, po odsunu obyvatel bohužel devastované a nebýt často kritizovaných Pražáků, nezůstalo by z nich moc zachováno. Silnice jsou po nedávné rekonstrukci v dobrém, místy až výborném stavu, většina hospod nabízí i chutnou stravu, nebojte se pavlišovského řízku s knedlíkem a zelím, ale to je spíš jídlo náchodské, Pavlišov tam náleží, ovšem ne každá hospoda ho umí. To samé platí o kyselu, výborné polévce, dokáže krásně zasytit.

Ale jídlo z rozhledny neuvidíte. Obzor lemují Krkonoše, Rýchory, Vraní a Jestřebí hory, stolová Ostaš, v dáli vyčuhují pískovce stolových hor v Polsku.

Na plošině hradu Skály jsou vidět postavičky, vzdušnou čarou zhruba dva kilometry, možná právě uvažují, že se na Čápa také přemístí. Skály rozhodně nevynechejte, výhled z nich je zase jiný, otevírá se další úhel pohledu.

V restauraci pod nimi se můžete občerstvit, v Teplicích nad Metují stojí za návštěvu poustevna u kostela, jedná se o evropský unikát, průvodce vám určitě vysvětlí i zdejší možné zapojení zednářů v podivných kostelních znameních.

V okolí Čápa jsou známé útvary Lokomotiva nebo Tři mušketýři, ale nejlepší je projít si celé adršpašsko-teplické skály.

Další vyhlídky v Adršpašsko-teplických skalách: zřícenina hradu Adršpach na Starozámeckém vrchu, zřícenina hradu Střmen, velmi strmý výstup po schodech a žebřících, na vrcholu ohrazená vyhlídka, Křížový vrch - naproti vchodu do Adršpašských skal, soubor litinových reliéfů je zakončen na vrchu železným křížem. Rozhledna Lenka nedaleko Skal, na louce, soukromá stavba uprostřed pastvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám