Hlavní obsah

Z rozhledny Bohdanka je možné za dobré viditelnosti spatřit i Krkonoše

Novinky, Jiří Cysař

Na rozhraní Polabské nížina a Českomoravské vrchoviny se v obci Bohdaneč nachází před třemi roky otevřená rozhledna - tak se na ni pojďme podívat. Místem startu našeho výletu je vlakové nádraží Zbraslavice v okrese Kutná Hora.

Foto: Jana Bečková

Nádraží Zbraslavice

Článek

Pohodlně nás sem dovezl regionální vlak z Kutné Hory. Po prohlídce Zbraslavic - na náměstí tu stojí krásný gotický farní kostel sv. Vavřince, jáhna a mučedníka postavený kolem roku 1220 a kašna ve tvaru kamene - jsme se vydali po žluté turistické značce směr Bohdaneč k rozhledně. Čekalo nás deset kilometrů pochodu, většinou po rovině.

Opouštíme obec a kolem opravené velké školy mírně stoupáme do svahu a míjíme místní rybník-koupaliště, nad hlavami nám přelétají letadla z letiště. Sídlí zde aeroklub.

Cesta po rovině mezi pastvinami s pasoucím se dobytkem byla rychlá a už po malé chvilce jsme se dostali k rozcestníku v Radvančicích. Zde jsme měli krásný výhled na rybníky, v dáli na letiště a pomalu vstoupili do lesa. Nyní cesta k rozhledně procházela lesem plným hub, všude, kam oko dohlédlo, jeden exemplář vedle druhého. My jsme měli však svůj cíl a tak se nás houby nemusely obávat. V lese jsou k vidění tři rybníky za sebou, poslední jsme si zašli prohlédnout - jednalo se o Ludvičin rybník.

Od rozcestníku u Mohyly se naše trasa ubírala již přímo k rozhledně, před sebou jsme měli poslední tři kilometry, dva vedly dlouhou rovnou lesní cestou. Na konci dvě malé zatáčky a už vycházíme z lesa a vidíme přímo před sebou na otevřeném prostoru rozhlednu Bohdanku. To už jsme byli v obci Řeplice u dalšího z nespočtu rybníků v tomto kraji.

Nyní nás pohled na rozhlednu hnal rychle vpřed, poslední kilometr byl nejrychlejší z celého výletu. Po deseti kilometrech se ocitáme pod 52,2 metrů vysokou rozhlednou, sedíme u občerstvení a čerpáme energii na výstup po 216 schodech.

Rozhledna byla otevřena v roce 2011 a své služby nabízí od dubna do října. Což znamená, že kdo ji chce ještě letos navštívit, má poslední šanci. Lze zde parkovat přímo pod rozhlednou, je tu kompletní zázemí včetně toalet.

Po zaplacení vstupného (35 korun pro dospělého návštěvníka) stoupáme po dřevěném schodišti vedeném středem. Konstrukce rozhledny je kombinací dřeva a oceli kde převládá dřevěná složka a to především kulatina. Po dosažení 42 metrů se ocitáme na zastřešené vyhlídkové plošině s možností použití dalekohledu. Vyhlídka je impozantní, ale pro nás jen po nejbližším okolí, jelikož je nízká oblačnost. Avšak za dobré viditelnosti jsou vidět i Krkonoše.

Na závěr připojme ještě informaci pro ty, kteří se se chtěli vrátit vlakem do Kutné Hory. Můžeme doporučit trasu směr Štipoklasy - po turistických trasách (a opět deseti kilometrech) se dostanete na vlakovou zastávku a pak již zpět do Kutné Hory.

Reklama

Výběr článků

Načítám