Hlavní obsah

Z rothenburského ráje plyšových medvědů se nechce ani dospělým

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvěd, méďa, medvídek, míša, samozřejmě se jménem. Málokdo z nás neměl jako malý medvědí hračku. Mistru Beanovi vydržel do dospělosti, i já mám svého, letitého, schovaného.

Foto: Vratislav Konečný

Rothenburg je sevřen středověkými hradbami, město je jedna velká historie

Článek

Medvědi, kam se podíváte

V bavorském Rothenburgu mají specializovaný obchod medvědů a jejich doplňků, tzv. teddy bearů tu najdete na 5 tisíc. Pro medvědy se vžil celosvětově akceptovaný název Teddy Bear, podle amerického prezidenta Theodora (Teddyho) Roosevelta.

Původní, nyní přes sto roků staří medvídci, jsou předmětem sběratelského zájmu, ty v Rothenburgu neuvidíte. Ale najdete tu tisíce dalších, od různých firem.

Medvědí historie se začala psát v roce 1902, kdy byl tehdejší americký prezident pozván na lov medvěda baribala. Odmítl zastřelit zvíře zahnané do kouta, což vyvolalo mezi prezidentovými odpůrci řadu posměšků. V listu The Washington Post vyšla 16. listopadu karikatura, na níž je prezident, v pozadí s medvídětem na provaze. Karikaturista pojmenoval medvídě Teddy.

Jmenuje se jako prezident

Výrobce hraček M. Mitchom si medvídě nakreslil, zhotovil a požádal prezidenta, zda by výrobek mohl pojmenovat Medvídek Teddy. Prezident svolil. Zajímavé je, že v té době vyrobil téměř totožného medvěda Němec R. Steiff, který vystavil svou hračku na lipském veletrhu na jaře 1903. Tři tisíce jich koupil H. Berg, který je lodí poslal do Ameriky. Medvěd měl označení 55 PB, jejich příjezd do Států ale není znám.

Teddy bear je na světě přes sto let. Medvědy ze všech možných materiálů začalo vyrábět množství firem. Hračka se začala spojovat se jménem prezidenta, ten to dokázal výborně využít ve svých politických kampaních, s Teddy Bear se fotografoval s dětmi i dámami. Medvědi se začali vyrábět, aby vypadali jako skuteční medvědi, s rozšířenými čenichy a korálkovýma očima.

Novější medvědi už mají různé zabudované bručení, někteří se pohybují, ale děti mají stejně nejvíce rády ty své utahané onošené míši. K tomu trh nabízí i lední medvědy nebo pandy.

Hračky, čepice, hrnky, boty

V Rothenburgu na medvědy narazíte všude, nejen ve specializovaném obchodě. Tam za chvíli dostanete medvědí nemoc. Od minimedvídků po skutečné zvířecí velikosti, od tradiční hnědé a černé, po třeba květované. K tomu doplňky, medvědočepice, medvědorukavice, medvědoboty a bačkory. Hrnky, hodinky, trika, všude na vás zírá medvěd.

Je jednoduché do obchodu vejít, ale odpoutat se od hraček je hodně těžké. Každý tu něco medvědího koupí, s prázdnou, leda peněženkou, se odtud neodchází.

Město Vánoc

Velmi navštěvovaná je rothenburská vánoční vesnice Käthe Wohlfahrtové. Rothenburgu se říká Město Vánoc. V největším evropském vánočním obchodě, otevřeném celoročně, najdete vše, co patří k vánočním svátkům – vánoční pyramidy, ozdoby, stromky, louskáčky, vánoční kadidla, svíčky, sváteční prostírání...

Vypil si svobodu

Město mělo namále za třicetileté války. Když hrozilo, že je generál Tilly vypálí, vsadil se s ním radní, že pokud tak neučiní, vypije naráz třílitrový pohár vína. Vypil a město roku 1631 zachránil. Slavnost Der Meistertrunk se slaví každoročně, s menší nádobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám