Hlavní obsah

Z původní štěrkopískovny ve Lhotě vzniklo místo klidu a odpočinku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parných letních dnech často hledáme místo, kde bychom se ochladili a odpočinuli u vody. Jednou z takových lokalit je i bývalá pískovna ve Lhotě u Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. Poskytuje vše, co si milovník vodních hrátek může představit.

Foto: Jiří Cysař

Pláž

Článek

Jelikož všude v okolí se nalézá písčitá půda, vznikaly zde pískovny a těžil se zde dlouhodobě písek. Za všechny jmenujme blízké Ovčáry či trochu vzdálenější Mlékojedy u Neratovic.

Jenže Lhota se již od začátku odlišovala. Její vznik se datuje do roku 1965 a to z důvodu potřeby štěrkopísku na výstavbu naší první dálnice D1 a výstavbu metra v Praze. Bylo zde zahájeno kácení lesa a v roce 1968 se začalo s těžbou štěrkopísku. Těžba probíhala necelé dvě desítky let a definitivně byla ukončena až v roce 1983.

Uprostřed lesa tady vznikla jedna z prvních nudistických pláží v tehdejším socialistickém Československu. Mělo to nádech dobrodružství a adrenalinu. Důvodem byl zákaz koupání bez plavek v minulém režimu a občasné návštěvy policistů. Dalším důvodem zákazu byla v 80.  letech minulého století stále probíhající těžba písku.

Dříve zde nebylo nic než voda a písek a až v roce 1993 byla založena společnost JEZERO Lhota, spol. s r. o., která se nyní o vodní plochu 25 ha (hlubokou až 14 metrů) nyní stará. Celý areál je nyní oplocený a vstupné je zpoplatněno, za to jsou zde sociální zařízení, půjčovny šlapadel, slunečníků a mnoho míst k občerstvení. Jezero je rozděleno na dvě části - na klasickou a nudistickou pláž. Obě mají stejně kvalitní zázemí a jsou vzájemně odděleny.  

Letošní novinkou je plná integrace dopravy v rámci ROPIDu a tak se autobusem z pražských stanic metra Českomoravská nebo Černý Most dopravíte až na místo za jízdenky pražské MHD. V případě pražské „tramvajenky“ za 24 korun. Samozřejmě je zde také velké parkoviště. Ještě se nabízí jedna možnost dopravy a to vlakem do Dřís a pak 4 kilometry pěšky nebo autobusem do místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám