Hlavní obsah

Z krytu civilní ochrany na bývalém dole Dukla vzniká muzeum

Novinky, Milan Haluška

Budovaly se v dobách studené války, byly přísně tajné a měly chránit obyvatelstvo před chemickým útokem nebo válkou. Řeč je o podzemních krytech civilní ochrany, které dnes většinou chátrají. Jeden takový je v areálu bývalého dolu Dukla u Havířova, kde se o něj stará několik nadšenců.

Foto: Milan Haluška

Chodba do jednotlivých pater

Článek

V roce 2007 byl důl Dukla kvůli postupnému útlumu těžby uzavřen a z toho důvodu měl být betonem zalit i šestipodlažní podzemní kryt civilní ochrany z šedesátých let. Jedná se o kryt studnovitého typu, má dva vstupy (mírový a bojový), síla stěn je jeden metr a v případě nebezpečí měl pojmout zhruba 450 ukrývaných po dobu 24 hodin. Kryt by měl odolat síle jaderné pumy 250 kt při úhlu dopadu 15 stupňů a rychlosti 300 m/s.

O kryt se nyní starají nadšenci, kteří v roce 2009 založili Občanské sdružení Muzeum civilní ochrany Dukla. "Snažíme se kryt postupně vylepšovat a získávat různé vybavení, ovšem je to velmi finančně náročné, proto nám to jde trochu pomaleji," prozradil jeden ze členů sdružení Martin Hečko.

V krytu je k vidění dekontaminační kabina, prachovna, dílna, kyslíkovna, ošetřovna, operační sál, místnosti pro ukrývané, strojovna diesel agregátu a mnoho dalšího. Poslední patro je umístěno zhruba 30 metrů pod povrchem. "Kdysi tady byl i výtah, který vedl až na povrch. Jeho šachta je ale od prvního patra zaslepená a zcela nefunkční," dodal Hečko.

Kompletní protichemický oblek, plynové masky, filtry, různé měřicí přístroje, informační tabule a spousta dalších zajímavostí nechybí v expozici, která je v krytu vystavena. K vidění je například i radiomaják, dětské obleky a lidé si mohou také vyzkoušet ruční zprovoznění filtrace.

Veřejnosti je kryt přístupný, vstupné je dobrovolné. Stačí navštívit stránky Občanského sdružení, kde jsou uvedena telefonní čísla, na kterých je možno domluvit návštěvu krytu. "Momentálně se v areálu budují nové inženýrské sítě, jelikož zde vzniká průmyslová zóna. Z tohoto důvodu je ke krytu trochu horší cesta, ale i tak se to dá zvládnout," uzavřel Hečko.

Reklama

Výběr článků

Načítám