Hlavní obsah

Z Kašperských Hor se stal český Midsomer, turisté se ale překvapení bát nemusí

Novinky, Vratislav Konečný

Byl to dobrý tah, vybrat pro českou filmovou krimiscénu horské městečko Kašperské Hory. Malá policejně-detektivní parta s pomocí nadřízených z Klatov a Sušice má stále plné ruce práce, zločinů se tu kupí jako v oblíbených vraždách v Midsomeru.

Foto: archiv hradu

Kašperský hrad hlídal Zlatou stezku

Článek

Jen místo uhlazeného inspektora Barnabyho řeší případy kapitánka Vinická v podání sympatické Soni Norisové.

Pozvánka na Šumavu

Režisér J. Soukup se nesoustředil jen na děj, pojal seriál jako nevtíravou pozvánku na Šumavu. Záběry na zamlžená údolí, kvetoucí louky a řečiště Vydry jsou relaxem v kriminálních zápletkách.

Šumava je nádherná, to všichni víme, Kašperské Hory stojí za návštěvu. V posledním díle byla podsunuta podprahová pozvánka do muzea starých motorek, které sídlí Kašperkách na náměstí.

Zbohatli ze zlata

Město, které vyrostlo z výnosů dolování zlata, má širokou nabídku pro sport i rekreaci v létě v zimě. V Otavě rýžovali zlaté nuggety již Keltové, ve 14. století bylo otevřeno asi 40 větších dolů a štol. Hrad, založený roku 1356 Karlem IV., byl určen k jejich ochraně a stojí při takzvané Zlaté stezce vedoucí z Pasova do vnitrozemí.  

Je to jeden z nejhezčích našich hradů, také nejvýše položený královský hrad, zachovaný v původní podobě. Později, hlavně kvůli nedostatku financí hrad rychle chátral a upadal, nyní opět vzkvétá.

Kastelán Zdeněk Svoboda tu se spolupracovníky pořádá stále nějaké akce, takže buď přijedete na koncert, či divadelní představení, nebo tu budou řinčet zbraně. I uvnitř hradu čeká nejedno překvapení. Jednou z prvních letošních akcí jsou již tradiční Velikonoce na nádvoří.

Historické jádro a naučné stezky

Městské náměstí Kašperských Hor je je protáhlé a šikmé, uprostřed s impozantním kostelem svaté Markéty, u stěny si povšimněte „kohoutího kříže“ z Nicova. Zvyk je stavět přišel ze sousedního Bavorka, tam se ve vsích hojně dochovaly, u nás, až na pár výjimek, byly zničeny. V renesanční radnici sídlí infocentrum s velmi ochotnými pracovníky.

Za zmínku stojí kostel svatého Mikuláše, najdete ho v místě byvší hornické osady. Ve městě se nachází zajímavé muzeum Šumavy, exponátů tu mají tři habaděje, od těžby zlata po tradiční šumavské sklářství. Sklářskou výrobu v malém najdete v obcích v okolí, dílny zvou na prohlídky i k nákupu.   

Z náměstí vede několik naučných stezek – Cestou zlatokopů, Kolem pranýře za výhledy, a těch je tu z okolních kopců mnoho. Přes údolí uvidíte nad Annínem kostel na Mouřenci, tady a na hradě se točily scény pohádky Anděl Páně. Je to až magické místo, plné pozitivní energie, ale těch je v oblasti několik. Například na keltských oppidech V sedle nad Albrechticemi nebo na Obřím hradě u Popelné.

Další zajímavá trasa vede přes Peklo a Nebe na Ždánov, což je vrch, na kterém stojí hrad.

Co v okolí?

Sušice s historickými památkami a rozhlednou na Svatoboru leží nedaleko, Hartmanice se synagogou, Dobrá Voda se skleněným oltářem, Rabí, pokračovat by se dalo do nekonečna.

Ale to už si vypátrejte sami, na to nemusíte mít Policii Modravu. A na Modravu a Kvildu zapomenout nesmíte, zrovna jako na další místo natáčení – Srní.

Reklama

Výběr článků

Načítám