Hlavní obsah

Z hracího mamuta na Dolní Moravě vysvištíte chobotovou skluzavkou

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Začalo to nenápadně, lesní domečky, vodní hrátky, lanové centrum a skákací věž. Nyní staví ve sportovně rekreačním areálu pro děti opravdovou bombu. Obřího hracího mamuta, jehož chobot bude sloužit jako skluzavka. Dokončovací práce se blíží, konec května má být termínem prvního sklouznutí.

Foto: Sdružení Jesenicko

Kamenný slon pod vrcholem Králického Sněžníku

Článek

Dětský areál poblíž wellness hotelu Vista se jmenuje Mamutíkův vodní park. Mamut je symbolem, nejen pro svou velikost mezi pravěkými zvířaty, ale také pro svou sílu.

A také, což ne všichni návštěvníci tohoto stále vyhledávanějšího koutu Pardubického kraje pod Králickým Sněžníkem (1424 m. n. m.) vědí, že těsně pod vrcholem této hory stojí kamenná socha slona. Trochu bokem dá to chvíli hledání. Hora byla turisticky vyhledávána, Alois Jirásek ji nazval Králickou Sněžkou. 

Kontroverzní, ale velmi milá dáma

Turistiku ve velkém začali v oblasti provozovat, když hora přešla do vlastnictví princezny Marianny Oranžské, naučná stezka po stopách liberální krasavice vede Jesenickem a polským příhraničím.

Ve své době způsobila jeden z největších skandálů ve vysokých kruzích, když se rozvedla se synem pruského císaře a vzala si jeho adjutanta. Z toho byla rodina na prášky, Marianna měla zákaz navštěvovat děti. Bydlela v zámku v Kamienci Zabkowském, odtud ji rodina vyhnala. Zámek na jaře 1945 vyrabovali a zničili rudoarmějci.  

Od roku 1912 stála na české straně turistická chata - Fürst Johann Lichtenstein Schutzhaus neboli Lichtenštejnova chata. Postavil ji Mährisch-Schlesischer Sudetengebirgsverein (Moravskoslezský sudetský horský spolek). Další na straně Polska, obé vzaly za své, ale u Poláků je pod vrcholem horská bouda. Plánuje se i obnova rozhledny. 

Slon přece kýchá Jescher!

Chata však začala v šedesátých letech minulého století chátrat, nakonec ji strhli. V roce 1973 ji odstřelili, najdete ještě její základy. Zbyl tu jen slon z roku 1932, postavený nedaleko prameniště Moravy. Horsky zcela nepatřičná figura.

Ale protože ho měli ve znaku členové uměleckého spolku Jescher, kteří se tu na chatě scházeli, zůstal po nich chobotnatec, kterého vytesal kameník Foerster ze Zlatých Hor. Jescher je německy zvuk kýchajícího slona. Jak kýchá mamut, není nikde doloženo. 

Mamut jako hrom

Takže je jasné, že mamut sem více než patří. Je součástí areálu, poblíž hotelu Vista,  kam se děti chodí vyřádit. Kousek za lanovkou, která vede na Slaměnku.

„Měří 13 metrů, má dvě patra, skrývá zajímavosti i hrací prales a nejrychlejší cesta ven vede tobogánem ukrytým v chobotu. Horský resort Dolní Morava tak má nového obyvatele. Je jím obří mamut - největší svého druhu na světě. Z prvního patra věnovaného hravě ztvárněným zajímavostem ze života mamutů se děti dostanou několika dobrodružnými cestami do druhého podlaží s tunely, liánami nebo jeskyní, z níž se ozývá nepřeslechnutelný mamutí řev. Nejrychlejší cesta zpět měří 24 metrů dlouhým tobogánem ústícím v chobotu,” informovala za resort Dolní Morava Dagmar Kutilová. 

Reklama

Výběr článků

Načítám