Hlavní obsah

Z Hochsteinu a Třístoličníku je nádherný výhled na Šumavu i do Bavorska

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

A nejen tam, za dobré viditelnosti nic nebrání pohledu na siluetu masivu rakouských Alp. Cesta k skalním vyhlídkám vede buď z bavorské strany, kde je možno pro přiblížení použít motorová vozidla, nebo z naší strany, odkud je dobytí vrcholu určeno zdatným pěším turistům.

Foto: Petr Hejna

den přichází

Článek

Tyto od sebe jen přes 200 metrů vzdálené vrcholy poskytují milovníkům šumavské romantiky jedinečnou možnost kochat se přírodou v údolí pod nimi.

Co se možnosti spatření Alp týče, ideální je pohled ze Třístoličníku (1323 m n. m.), v Bavorsku má být údajně za vhodných atmosférických podmínek vidět věž mnichovského kostela.

Hochsteinu (1333 m n. m.) je vidět jednak také do Bavorska, široký panoramatický záběr pak je vlastní pro pohled i na českou krajinu z plošiny na vrcholu skalního útvaru. Pro orientaci v jednotlivých horských hřebenech, kopcích a městech nechybí kovová půlkruhová informační deska, dalekohled je na mince (takže doporučeno mít vlastní triedr v batohu).

Jedinečný dojem zanechá zažít zde východ slunce, či naopak pozvolný soumrak dne. V jednom případě to může přinést prožitek spatřit z narudlé mlhy se nořící Alpy, v druhém případě naopak postupné rozsvěcování vsí v bavorském údolí pod Třístoličníkem.

Pokud turista míří z německé strany od Heidmühle, neměl by vynechat (po odbočení na směrovkou "Dreissesel" označenou lesní silnici) zastávku u prvního malého parkoviště vpravo od silnice. Najde zde malé jezírko Kreuzbachklause, které se dá zčásti obejít (pozor na páskami po vichřici uzavřené úseky cesty, zde hrozí nebezpečí úrazu padajícími stromy, důsledek srpnové vichřice - co udělala ta říjnová zatím není známo), stojí zde i malý pomníček budovatelům kanálu.

Přes silnici zase podle vlevo tekoucího potoka Kreuzbach je záhodno po 150 metrech opustit červenou trasu a prudkým spádem se vydat po písčité lesní komunikaci k malé lesní vodní kaskádě na potoce. O 300 metrů dál po proudu voda pohání dřevěné kolo - podobné je k vidění u silnice proti dřevařské firmě ve Schwarzenthalu, tady cestou ze Strážného na Heidmühle mezi Philippsreutem a Bishofsreutem.

Podle silnice k Třístoličníku se nachází několik parkovišť, ideální je použít to vrchům nejbližší, od které je k vrcholu zhruba 300 metrů. Cestou mineme pomníček věnovaný Adalbertu Stifterovi, držitelé průkazu ZTP mohou vyjet až na parkoviště přímo u Třístoličníku.

Tento hraniční vrch, německy zvaný Dreisessel, nebo Dreisesselberg, má svoji pověst, tu, stejně jako popis pěší trasy od nás, najdete ZDE.

Cesta k trůnům tří králů má tedy kromě kouzla - místy kůrovcem a letos i vichrem zdemolovaného lesa, i to tajemné, spojené s dávnými legendami. Vhodné je před výletem si ověřit, zda v daný den nejsou v Bavorsku svátky, místa na parkoviště je dost, ale cesta připomíná malou lázeňskou kolonádu, kde bodří Bavoráci s úsměvem zdraví koljdoucí: „Morgen“.

Mají toto společné místo stejně, jako my, navíc na jejich straně o pár metrů ležící Hochstein má na úpatí skály zbudovanou malou kapli, zasvěcenou prachatickému rodákovi Janu Nepomukovi Neumannovi (*1811), známému zejména jeho působením ve Filadelfii, za světce prohlášeného roku 1977, takže místo má atraktivitu i pro věřící. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám